Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графити училище във Варна преобръща представите на хората за този тип изкуство

Снимка: Българско Графити Училище

Още от 2019 г. във Варна функционира училище, чиято цел е да пребори стереотипите и представата за графитите като за нещо грозно, мръсно и неразбираемо. Подобно, разбира се, е и отношението към графити-артистите, които, в най-добрия случай, са смятани, да кажем, за "хора без работа, които само знаят да унищожават прясно боядисаните публични пространства". Истината е, че както повечето креативни професии, с които сме свикнали да живеем, този тип изкуство също може да се превърне в занаят.

Създадено във Варна, училището има за цел артистите, които умеят, да предават знанията на всички, които имат желание да усвоят тънкостите му. Обученията по време на срещите в графити училището протичат под формата на работилници на открито, преобразявайки градската среда.

"Всеки град има нужда от територия в центъра, която да е свободна за рисуване и по този начин да популяризира този вид изкуство" – споделя създателят му Дамян Николов, който многократно е внасял предложения до община Варна за превръщането на различни места от града в зони, свободни за рисуване. Досега обаче – без успех.

Снимки: Българско Графити Училище


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15
Кадър от филма „Лимбо“

Български документален филм ще се бори в САЩ за студентски "Оскар"

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, допуснати до полуфинал за най-престижните награди "Оскар". Сред 62 заглавия от 18 държави за 2024 г. е и българският филм "Лимбо" на Джулия Пъстракова , съобщават от Арт Фест...

публикувано на 31.07.24 в 13:36