Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Снимка: БГНЕС

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори споразумението, с цел запазване на финансовата стабилност на "Булгаргаз", ръководството на дружеството в най-кратки срокове ще информира енергийния министър за резултатите от проведената среща. Това съобщиха за медиите от държавния газов доставчик "Булгаргаз".
Според споразумението, подписано в началото на 2023 г. от служебното правителство на Гълъб Донев, за резервиране на достъп до турските газови терминали за втечнен природен газ, България се задължава да плати над 4 млрд. лв., дори да не внася газ от Турция. Днес в интервю за БНТ енергийният министър Владимир Малинов заяви, че категорично страната ни ще се опита да предоговори финансово-икономическите условия по договора с "Боташ", чието изпълнение сега е сериозна финансова тежест за "Булгаргаз". Той отбеляза, че газовият доставчик е в тежко финансово състояние със загуби около 200 милиона лева за първото шестмесечие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

България е домакин на последния етап от регатата TID 2024

Във Видин посрещнаха участниците в 67-та международна туристическа регата TID 2024 (Tour International Danubien - TID) 2024. Над 130 участници от 10 държави акостираха на дунавския бряг при крепостта Баба Вида. Видин е втората спирка на регатата в..

публикувано на 14.08.24 в 09:14
ТЕЦ „Варна“

Ахмед Доган е подал документи да се откаже от собствеността в ТЕЦ "Варна"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър, съобщи в-к "24 часа". В Търговския регистър на 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". В..

публикувано на 14.08.24 в 08:30