Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция ще взимат пръстови отпечатъци на пристигащите чужденци


Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред проправителствения вестник Sаbah. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", каза министърът, без да уточнява кога се планира въвеждане на мярката. Йерликая посочи, че властите ще издават лични карти с чип и информация за биометрични данни за притежателите, получили статут на временна закрила в страната. Това се отнася главно за гражданите на Сирия, които живеят в Турция. По данни на вътрешното министерство в страната има 4,4 млн. чужденци, от които 3,1 млн. са сирийски граждани. По неофициални данни броят на чужденците в страната е много по-голям.

Албанското малцинство в Сърбия излезе на протест срещу дискриминацията


Албанците от Прешевската долина в Южна Сърбия протестираха на 12 август, предадоха Kosova Press и Koha ditore. Протестът "За идентичност и достойнство" се проведе в Буяновац, където участваха и жители от Прешево и Медведжа. "Върни ми адреса", "Искаме учебници на албански", "Потиснати – да, подчинени – не", бяха транспарантите, издигнати от недоволните. Рагми Мустафи от Партията за демократично действие казва, че протестът е мирен бунт срещу официален Белград, който продължава да дискриминира албанците. Протестиращите искат  незабавно признаване на техните дипломи, издадени в Косово, преустановяване на заличаването на над 6000 адресни регистрации и възстановяване адресите на всички заличени, както е било вече договорено със сръбските власти. В Сърбия при последното преброяване в страната са регистрирани 62 000 албанци.

Третата етническа общност в Северна Македония има претенции за своите права


Въпреки че Охридското споразумение е подписано в Северна Македония преди 23 години, на турското малцинство, което е около 4% от населението на страната, продължават да се отказват права, предвидени в договора от 13 август 2001 г., предаде Аnadolu agency за БТА. Турците, третата по големина общност в Северна Македония, искат по-голямо представителство в управлението, особено в местната власт, каквото те все още не са получили, изтъква агенцията. Преразглеждането на Охридското споразумение би позволило на турците да имат съответното представителство в Северна Македония. Договорът гарантира справедливо представителство и специалните парламентарни процедури по въпроси като език, култура, образование и идентичност на етническите общности. Голяма част от турците при управлението на Йосип Тито се преселва в Турция.

Дубровник е най-натоварената туристическа дестинация в Европа през лятото


Дубровник е най-засегнатата от масовия туризъм туристическа дестинация в Европа според германското издание Travelbook. Броят им тази година надхвърля всички очаквания. На всеки жител на хърватския град се падат по 27 туристи в активния летен сезон (850 000 туристи). Основната причина за наплива е фактът, че в Дубровник са снимани много от сцените в популярния сериал "Игра на тронове". Дори 5 години след приключване на снимките много хора все още са привлечени в адриатическия град заради екранизацията. От туристическия бранш искат мерки за регулация на гостите, като ограничаване на едновременните пристигания на круизни кораби до два на ден. На второ място по брой посетители като дестинация се нарежда гръцкият остров Родос, на който се падат по 26 туристи на всеки жител през активния сезон, отбелязва Travelbook.

В Румъния в естествена среда живеят 1253 редки растения

Костел Вънатору

Румъния е загубила 74 вида ценни растения, според свещеника и изследовател от Банката за растителни генетични ресурси Костел Вънатору, предаде AGERPRES. 39 вида са застрашени, 171 са уязвими, редките видове са 1253. "Ако говорим за растения, които са природна забележителност, споменаваме еделвайса, венериното пантофче, дивите лалета, дивия божур и много др., които не защитаваме правилно. Те могат да бъдат истинска емблема за Румъния, можем да спечелим много, като ги защитим и те станат притегателни точки за туризма и силна връзка с природата за нашите деца", каза Вънатору. Като застрашени от земеделието и човека видове той изброява Нощната водна лилия – Nymphaea lotus var.thermalis, Балканския страшник – Acanthus balcanicus, орхидеята Венерино пантофче – Cypripedium calceolus и Пролетния гороцвет – Adonis vernalis.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: aa.com.tr, kosovapress.com, thetripgoeson.com, lonelyplanet.com, agerpres.ro

Още от категорията

Парламентът може да заседава извънредно за клетва на новия служебен кабинет

Служебният кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева може да положи клетва на извънредно заседание на парламента във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание..

публикувано на 16.08.24 в 17:22

Делян Пеевски: Актуалната тема е защо се бави процедурата за служебния кабинет

По повод журналистически въпроси относно упреците на ПП-ДБ и “Възраждане”, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански – Вълка, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски попита на свой ред защо прокуратурата не прави..

публикувано на 15.08.24 в 13:21

Бойко Борисов призова политиците да смекчат тона

“По начина, по който в момента се държат всички политически партии, спокойно можем да говорим за следващите осми избори”, коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. През последните три години у нас са проведени шест предсрочни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 11:13