Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещините продължават и през първия почивен ден

Снимка: БТА

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. В Източна България през целия ден ще бъде слънчево. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 34°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и през втората половина от деня ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът в ниските планински части ще бъде слаб от изток-североизток, а по високите била и върхове – слаб и умерен от север. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 28°, на 2000 м – около 22°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат 28°-31°, а на морската вода – 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над северозападната половина от Балканите ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми, по-интензивно в планините. Температурите ще се задържат високи въпреки слабото разхлаждане от североизток. На изток ще остане слънчево. В Букурещ ще бъде 39 градуса, в Белград – 38°, в Атина – 36°, в Истанбул – 31°.

На Британските острови ще преобладава слънчево време. Над много райони от Скандинавския полуостров ще има разкъсвания на облачността до слънчево в по-голямата част от Швеция и във Финландия. Дъжд ще вали в Норвегия, северозападните райони на Европейска Русия, балтийските страни, Полша, Германия, страните от Бенелюкс и Северна Франция. Краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, ще има в Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия. Предимно слънчево ще бъде в Беларус, Украйна и южната част от Европейска Русия. В Италия температурите ще се понижат, докато на Пиренеите ще бъде слънчево. В Мадрид ще бъде 36 градуса, във Виена – 32°, в Рим – 31°, в Москва – 25°, в Мюнхен – 24°, в Париж и Стокхолм – 23°, в Санкт Петербург – 22°.

В Ню Йорк ще бъде 27 градуса, в Чикаго – 26°, в Кейптаун – 16°, в Мелбърн – 14°.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34