Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат от ПП-ДБ се меси в работата на службите, оповести служебният вътрешен министър

Снимка: БТА

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини народния представител от ПП-ДБ Божидар Божанов в арогантна политическа намеса в работата на МВР.

Пред журналисти той заяви, че на 14 август депутатът се е обадил на директора на дирекция “Киберпрестъпност” в Главната дирекция “Борба с организираната престъпност”, за да изиска информация за материали по конкретно разследване. Калин Стоянов поясни, че Божидар Божанов се е интересувал от кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях и “реално е държал сметка защо колегите са си свършили работата”.

“Съгласно Конституцията народните представители имат правото да задават въпроси чрез председателя на Народното събрание, на които да получат писмен или устен отговор, но не и да звънят на служителите и да ги разпитват по какви сигнали работят”, изтъкна Калин Стоянов. По думите му, от ПП-ДБ не искат той да остане министър в новото служебно правителство, защото е гарант да не се допуска подобна намеса в дейността на структурите на ведомството.

Калин Стоянов все още не е получил покана да участва в служебния кабинет на номинираната за премиер Горица Кожарева.

В отговор на обвиненията Божидар Божанов заяви, че Калин Стоянов недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига. Той обясни, че обаждането му е било заради сваления сатиричен сайт “Ново начало” на младежи, членуващи в неговата партия “Да, България”.

“От хостинг компанията научихме, че това е по искане на ГДБОП, но отказаха да ни предоставят информация. Поради това се обадих на шефа на “Киберпрестъпност”, с който сме в работна комуникация от години, за да го попитам дали младежите са извършили някакво закононарушение. Не получих такава информация”, заяви Божидар Божанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47