Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Снимка: ВМС

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция "Черноморски район", съобщи областната администрация на Варна. В проучването участва и военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“, който е набрал проби от крайбрежни и дълбоководни точки.

Изследването картографира дънни местообитания на видове, които са обект на търговски риболов, както и хидрографските условия, замърсителите и морските отпадъци. SCIRENA II се финансира от Европейското икономическо пространство и ще продължи до април 2025 г.

Изследва се доколко използваните боеприипаси и оръжия са оказали влияние върху видовете и водата в Черно море. В началото на войната имаше изгорени и тежко ранени делфини, които са на върха на хранителната пирамида в Черно море. Военните сонари също им нанасят акустични травми, лишавайки ги от възможност да намират храна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34