Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват честванията за 147-ата годишнина от Шипченската епопея

Паметникът на Свободата на вр. Шипка
Снимка: Венета Николова

С поетичния рецитал “Пред олтара всенароден” днес се открива Националното честване на 147-ата годишнина от Шипченската епопея. “В Парка с мечето в Габрово цветове, звуци и думи ще се преплетат, за да отдадем почит и съпреживеем важните исторически събития през погледа на изкуството”, каза областният управител Мария Башева.

Шипченската битка, наричана още Шипченска епопея, представлява поредица от ожесточени сражения между защитниците на Шипченския проход в Стара планина и турската армия през Руско-турската война (1877-1878 г.).

В програмата на честванията са включени изложби, представяне на книгата “Юнаци, лека нощ” на Михаил Кунчев, национално ученическо състезание за изкачване на стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, открит урок по история.

Кулминацията на празниците ще се състои на 23 август в Габрово с фолклорния концерт-спектакъл “Ритъмът на Свободата”. Първата изцяло мъжка формация за обработен фолклор “Димитров” и финалистите от „България търси талант“ – формация „Пловдивъ“, ще зарадва публиката с тържествен концерт-спектакъл.

Събитията ще преминат под патронажа на президента Румен Радев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Удължиха забраната за износа на инсулин, диабетни лекарства и антибиотици за деца

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се разбира от заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, публикувана на сайта на ведомството, която е в сила от понеделник 19 август до 19..

публикувано на 19.08.24 в 11:55

Изложба в Казанлък представя доспехите на тракийските воини

Постерна изложба “Доспехите на тракийските воини” се открива днес в Казанлък като част от Празниците в Долината на тракийските царе. Тя резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт с музей – БАН и на Софийския университет..

публикувано на 19.08.24 в 07:00

Горещо време на места с превалявания

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София..

публикувано на 18.08.24 в 18:30