Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Love Is Like"

Милена Цанова  е певица, която избягва да определя своите стилови предпочитания – това е така, защото намира гласа си за достатъчно различен, за да може да обединява всичко, което тя прави като изкуство. От малка свири на пиано, после на китара, в крайна сметка влиза в музикалното училище в София с народно пеене. Обикаляйки цяла България, печели над 20 медала именно с народно пеене. Опитът обаче я убеждава, че тя иска нещо повече за себе си и така се насочва към дизайна, с който се занимава и в момента. Но признава, че любовта към музиката и животните е горивото за нейното сърце.

Преминала през различни телевизионни формати, тя решава да прави самостоятелни песни. В първата, която носи забележителното заглавие "Скърцам със зъби", присъства всичко, което вълнува един тийнейджър. Следват още авторски песни, за да се стигне до "Любовта е като", която Милена пише още докато живее и работи в Тайланд. Връща се в България, защото тук е най-важното за нея - семейство, род, корен, култура, фолклор, ценности.... 


След като е работила с различни продуценти, тя стига до извода, че за нея най-добре е да продуцира сама музиката си. Така създава "Любовта е като". В началото на песента влага църковен хор, който за нея навлиза в дълбините на човешкото сърце. Вижда я като филмова песен, без да е писана към филм. За аранжимента Милена се обръща към Денис Попстоев, с когото работят и по други проекти. Гъдулката, която за певицата е извънредно важна като фолклорно и драматично присъствие в песента ѝ, е изсвирена от Борислав Гълъбов.

Двамата музиканти от шведското продуцентско дуо Doppe & Kokke правят музика заедно от деца. Случайно попадат на "Любовта е като" в интернет и много я харесват. Свързват се с Милена Цанова с предложение да направят летен дийп хаус ремикс на песента. Фредерик от дуото ѝ казва: "Милена, толкова ни харесва колко красиво пееш! Изобщо нищо не можем да разберем от текста песента, обаче много искаме да направим неин летен ремикс".Въпреки че в новата версия Милена отново пее на български език, решават заглавието да е в превод на английски - "Love Is Like"  за да я различат от оригинала. Така се запазва посланието, за което Милена казва:

"Любовта е като… това, да правиш нещата, които обичаш, без да пречиш на другите, и да помагаш на всички около себе си, и на себе си преди всичко. Това е любовта – да бъдеш подкрепян и да подкрепяш. И да обичаш себе си, за да можеш да обичаш всичко друго около себе си. Иначе няма да стане, просто няма да стане!"

Автор: Диляна Трачева

Снимка: Facebook/ Milena Tzanova 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15