Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите се отлагат, президентът не прие проектокабинета “Кожарева”

| обновено на 19.08.24 в 16:24
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова - Кожарева.

Държавният глава поиска от номинираната за служебен премиер до 15.00 ч. да представи нов кандидат за вътрешен министър, защото според него Стоянов няма да гарантира провеждането на честни избори. Кандидат-премиерът отказа да го направи и се аргументира с резултата от проведени консултации с различни структури в министерството, които я убедили в добрата работа на служебния вътрешен министър.

След отговора на Кожарева, президентът заяви, че на 20 август няма да има клетва на служебното правителство и, че изборите ще се проведат след 20 октомври. Румен Радев призова депутатите от действащия 50-и парламент да се съберат на извънредно заседание, за да попълнят списъка с длъжности, от който той може да избере служебен премиер.

Държавният глава посочи още, че работата на сегашното служебно правителство на Димитър Главчев продължава.

В публикация във фейсбук страницата на Министерския съвет Димитър Главчев декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Главчев подчертава и, че чувства като свое задължение „страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация“.

Подробности и коментари по темата ще намерите на основната интернет страница на БНР - ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция обяви данъчна война на евтините  стоки от чужбина Турция реши да вдигне значително данъците върху стоки, купени в чужбина. Необлагаемият лимит за стоки, купени извън страната, е намален от 150 на 30 евро (1098,87 TL). Това гласи..

публикувано на 09.08.24 в 10:25

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални..

публикувано на 08.08.24 в 17:42

Президентът Румен Радев разговаря с комисаря за ядрено регулиране на САЩ Дейвид Райт

Държавният глава Румен Радев прие в президентството Дейвид Райт – комисар на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е на посещение у нас, съобщи прессекретариатът на президентството. По време на разговора бяха обсъдени аспекти от..

публикувано на 08.08.24 в 17:35