Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Тимчо Муцунски / Иван Кондов
Снимка: БГНЕС

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в конституцията на Северна Македония едва след приемането на страната в ЕС. Според Муцунски искането им среща разбиране в "заинтересованите страни в ЕС“.

"С максимално уважение към представителите на служебното правителство на нашата съседка България, но е факт, че в момента на тяхното функциониране те не могат да поемат сериозна политическа отговорност, защото нямат легитимност от гражданите, а само да организират провеждането на избори, след които пожелаваме съседката ни да има политическо правителство. След съставянето на такова политическо правителство ще водим проактивен диалог", каза Муцунски.

"Нашата позиция е да не се променя Преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС - заяви за БГНЕС зам.-министърът на външните работи Иван Кондов. - Не считаме, че тези предложения са начинът, по който нещата могат да се случат. Казвал съм това и при участието ми в Съвета по външни работи на ЕС - рамката не може да бъде предоговаряна и споразуменията трябва да се изпълняват", подчерта Кондов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Югозападно горско стопанство

Мълния разпали нов пожар в българската част на планината Славянка

Нов пожар е възникнал в късната вечер на 19 август в планината Славянка, близо до българо-гръцката граница. Пламъците са тръгнали под Царев връх. Според Югозападното горско стопанство в Благоевград вероятната причина е паднала мълния. Огънят е обхванал..

публикувано на 20.08.24 в 10:07

SOS за Боянското блато - ще оцелее ли уникалната екосистема край София от набезите на бизнеса?

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на София, която е все още дом на редица защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. Природното явление е разположено на 670 м надморска височина в местността..

публикувано на 20.08.24 в 08:03

Жълт код за опасни валежи е подаден в 13 области на страната

Във вторник  още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще има валежи и гръмотеници. Има вероятност за градушки и силен вятър. На изток ще е слънчево. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в..

публикувано на 19.08.24 в 19:05