Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика от България звучи в престижния Bridge Chamber Music Festival в гр. Нортфийлд, щата Минесота

Оркестърът за съвременна камерна музика Balkanicus
Снимка: bridgechambermusicfestival.com

Оркестърът за съвременна камерна музика Balkanicus, ръководен от българския виолончелист Николай Коларов, участва днес, 20 август, в престижния Bridge Chamber Music Festival в гр. Нортфийлд, щата Минесота САЩ. Като специален гост на музикантите от Balkanicus в програмата се включва и гъдуларят Ангел Добрев, възпитаник на музикалното училище в Котел и на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. От 2001 г. той живее и преподава гъдулка в Чикаго (САЩ). Във фестивалната вечер сборната формация ще представи  българска съвременна музика, както и подбрани фолклорни песни в изпълнение на Рада Коларова.

Ангел Добрев

Не за първи път български музиканти се представят във фестивалната програма за камерна музика в Нортфийлд в САЩ. "Bridge Chamber Music Festival предлага на публиката широк диапазон образци на съвременната камерна класическа музика и джаза" – четем на страницата на ежегодното музикално събитие. Целта е да се канят изпълнители от най-висок клас, като фестивалът е с вход "свободен", благодарение на Legacy Fund – щедрите дарители за изкуството в Минесота. Концертът на оркестър Balkanicus с гост гъдуларя Ангел Добрев е от 19:30 ч., а мястото е Kracum Performance Hall – Carleton College (Northfield, MN).

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: bridgechambermusicfestival.com, архив-БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийската филхармония гостува на престижния музикален фестивал в Любляна

С музиката на Джон Уилямс Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват на престижния музикален фестивал в Любляна на 22 август. Българските музиканти ще свирят под палката на маестро Найден Тодоров, който неведнъж е признавал, че  е..

публикувано на 20.08.24 в 17:02

"Love Is Like"

Милена Цанова  е певица, която избягва да определя своите стилови предпочитания – това е така, защото намира гласа си за достатъчно различен, за да може да обединява всичко, което тя прави като изкуство. От малка свири на пиано, после на китара, в..

публикувано на 20.08.24 в 10:15

"Цвят лилав"

Sofia Summer Fest – Underground Edition, част от летния фестивал на София, се открива тази вечер. Това ще се случи с концерт, в който ще чуем две певици, белязали с песните си българската музика на прага на новото хилядолетие – Ирина Флорин и Тони...

публикувано на 19.08.24 в 10:15