Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

Снимка: bfsa.egov.bg

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено птицевъдство Тахов припомни, че е направил първата крачка в защита на производителите, като данни за ситуацията в сектора е представена от него пред Съвета на министрите в Брюксел.

В резултат на общите усилия на няколко държави членки е въведен защитен механизъм за активиране на тарифна квота, извън която се прилага мито по вноса на яйца от Украйна. Той посочи, че за да се наложат мерките за защита, е нужно Брюксел в срок до 4 месеца да направи оценка за състоянието на пазара в ЕС или на пазара на една или няколко държави членки за съответните продукти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Не достигат музиканти за българските оркестри

В държавните оркестри не достигат музиканти и свободните места се запълват от чужденци, предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров. Чуждите инструменталисти обаче идват за кратко – колкото да придобият стаж, за да могат да кандидатстват..

публикувано на 18.08.24 в 16:07

Седем души в тежко състояние след сблъсък на автомобил и микробус

Лекари се борят за живота на седем души, сред които четири деца, пострадали в тежка катастрофа на пътя Ямбол – Сливен снощи около 1,30 ч. Тогава челно се сблъскаха автомобил и микробус с осем пътници и на място загина 49 годишният шофьор на леката..

публикувано на 18.08.24 в 14:28

Шабленският фар очаква посетители

Шабленският фар, който от 1856 г. е ориентир за корабите в Черно море, днес отваря врати за посетители по случай Международния ден на морските фарове. Съоръжението е най-старото и най-високото със своите 32 метра в Черно море, а проблясващата му..

публикувано на 18.08.24 в 11:24