Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Данаил се застъпи пред посланика на САЩ за религиозната свобода в Украйна

Снимка: Българска патриаршия

В сградата на Светия синод българският патриарх Даниил прие посланика на САЩ в България Кенет Мертен, предаде БТА. Срещата е по искане на американския дипломат. Патриарх Даниил е изтъкнал дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната българска епархия в САЩ и американските власти. Духовникът е подчертал засилващата се роля на Православната църква, към която се присъединяват все повече американци.

В разговора патриарх Даниил е обърнал специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповедание. Той е изтъкнал, че по отношение на Украинската православна църква към Московския патриархат се налагат различни ограничения и насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата, като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна. Патриарх Даниил е припомнил, че "в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир", съобщават от Светия синод на Българската православна църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено..

публикувано на 21.08.24 в 08:37

Подаден е жълт код за горещо време в 8 области на Източна България

В сряда  на запад в страната ще е облачно и дъждовно с гръмотевици. Има условия за градушки. Над Източна България ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са между 16° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 27° до 37°, в столицата 27°...

публикувано на 20.08.24 в 19:05

Разбит е канал за трафик на мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"

Неутрализирана е организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, съобщи МВР. Специализираната полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"..

публикувано на 20.08.24 в 18:50