Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Свирачи ще има събор на потомците на малоазийските българи

Снимка: svirachi.com

С тридневен събор жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи ще отбележат 110 години от завръщането на малоазийските българи. Събитието се провежда през 5 години, съобщи за Радио Стара Загора ръководителката на местната фолклорна група Тянка Пехливанова, бивш кмет на селото.

Съборът започва в петък, 23 август, от 18:30 часа, с изложба и продажба на пейзажи и портрети, вдъхновени от село Свирачи, и ще продължи с откъс от спектакъла "Похвално слово за българката". На 24 август са предвидени поклонение пред паметника "Завръщане на предците ни от Мала Азия" и концерт с участието на певчески и танцови състави от Свирачи и Ивайловград. 

"Песните, които изпълняваме с нашата фолклорна група са малоазийски. Това са песни, пренесени от нашите деди от Мала Азия, ние сме техни потомци“, разказва Тянка Пехливанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародници от Комодоро Ривадавия дефилират в традиционни български носии

Българското дружество “Кирил и Методий” от аржентинския град Комодоро Ривадавия се включва в панаирното дефиле на фестивала “Експо Турисмо” на 11 август, съобщиха от настоятелството на българското сдружение. На дефилето под мотото “Разходка по света с..

публикувано на 10.08.24 в 16:11
Снимка: Българско училище „Д-р Стамен Григоров“ - Женева

Българско училище в Женева празнува 40 години с конкурса "Приказки за киселото мляко"

Тазгодишното издание на конкурса "Приказки за киселото мляко" е посветено на 40-годишнината на Българското училище " Д-р Стамен Григоров" в Женева. Основната идея на конкурса е да стимулира творческия потенциал на всички родолюбиви..

публикувано на 10.08.24 в 09:05

Деца от общностите ни зад граница пресъздадоха чрез изкуство любимите си места в България

Близо хиляда деца от повече от 20 страни откликнаха на призива на Изпълнителната агенция за българите в чужбина с думи, четка или песен да разкажат за своето любимо място в България – там, където се чувстват най-щастливи. Пресъздавайки красотата на..

публикувано на 08.08.24 в 10:55