Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните пожари и сушата изискват спешни действия от страна на институциите

Снимка: БТА

Лятото на 2024 г. година ще бъде запомнено с продължилите близо два месеца горещини, опустошителни пожари и безводие, обхванало почти цялата страна. А според данните на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения, от началото на 2024 година България е най-силно засегнатата от горски пожари в ЕС. Само това лято са изпепелени близо 40 хиляди хектара горски масиви, при средни за страната, в периода 2006-2023, около 10 хиляди хектара. Само за последното денонощие, 20-21 август, са възникнали 63 пожара в сухи треви, горска постеля и храсти, един – в стърнища, 33 в отпадъци и един в горски масив, а при пожар в стопанска постройка е загинал и възрастен трудноподвижен човек…. Такива са почти всеки ден данните на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", чиито подразделения гасят ежедневно възникналите пожари в страната.


Големите пожари изпепелиха едни от най-ценните горски масиви в планините Славянка, Сакар и Странджа. Старите вековни гори намаляват, а с тях загиват и цели екосистеми с редки ендемични видове. Само можем да предполагаме какви са нанесените щети на многообразния животински свят, с който страната ни се гордееше, че е успяла да защити… до това лято. От друга страна пожарите в горите пряко засягат и водните ресурси, които драстично намаляват. "Голяма част, около 90% от питейните води в България идват от гористи местности", отбеляза в интервю за БНР-Видин Костадин Вълчев – старши експерт програма "Гори" на WWF- България.


"При липса на гори водата по-бързо се оттича, и особено при увеличаващите се сухи периоди рискът да имаме недостиг на питейна вода става по-голям. В момента, доколкото ми е известно, поне 300 населени места в България са на режим на водата. Очакваме в бъдеще водата, идваща от горите, да стане даже по-скъпа от дървесината, ако се сбъднат дългосрочните прогнози за промяна в климата. Горите са ни много важни не само за биоразнообразието и защото обичаме да се разхождаме в тях, а и за питейната вода, без която не можем."

По думите на Костадин Вълчев, рекордните температури на морската вода в Средиземно море може да създаде циклони и обилни валежи, причиняващи щети. Миналата година такива бедствия застигнаха община Царево и Волос в Гърция, където за 48 часа паднаха валежи над 800 мм на квадратен метър.


"Гората значително намалява риска от наводнение или от големи наводнения до 100-200 милиметра – посочва Костадин Вълчев. – Разбира се, при количества над 800 мм няма спасение, но при обилни валежи до 200 мм значително може да намали рискът от щети надолу по течението на реките във водосборите, към които са въпросните валежи. Именно затова горите ще стават все по-важни. Една гора, за да достигне всичките си функции, в това число и тези, които вече споменах, са необходими поне десетки, а понякога и стотици години. А изгаря за минути."

Според експертите, освен необходимите технически средства за борба с пожарите е нужна превенция. От една страна това са системите за наблюдение, чрез които своевременно да се подават сигнали, защото именно късната им детекция е причина те да обхващат големи площи, а това изисква огромен ресурс за потушаването им. 


От друга страна са нужни по-драстични санкции за причинителите на пожарите, както и законодателни промени. В тази връзка ПГ на "Възраждане" предложи промени в Закона за горите, които да предотвратят възможността общините да продават изгорелите гори за изграждане на фотоволтаични системи. Става дума за член 73, който засяга промяната на предназначението на горските територии. Според него на опожарените гори не може да им бъде променяно предназначението за срок от 20 години, с изключение на случаите, в които то се променя с решение на Министерския съвет и с решение на Общинските съвети, за нуждите на Общината. Даниел Петров – народен представител от "Възраждане" и заместник-председател на Комисията по земеделие към Народното събрание – смята, че това е вратичка в закона, която дава възможност за изграждане на фотоволтаици:


"Когато се правят фотоволтаици върху земеделски земи, без значение дали са горски територии, пасища или мери, тогава в инвестиционното намерение е описано, че инвеститорите могат да отчисляват на месечна или годишна база процент от сумата, която е постъпила в дружеството от произведената електроенергия. По този начин тази вратичка остава отворена. Точно в този член 73 ние правим поправка, за да я затворим. Смятаме, че ако има действително такива пожари, възникнали умишлено с цел изграждане на фотоволтаици, ако бъде приета промяната в закона, това ще си проличи. Ако намалее броят на горските пожари идната година, значи сме си свършили работата в това отношение."

Автор на текста: Д. Григорова, по интервюта на БНР Видин

Снимки: БТА, БГНЕС, Радио Видин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил поздрави киевския митрополит от Московската патриаршия

Българският патриарх Даниил изпрати писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, съобщи Българската патриаршия. В посланието пише: "Ваше Блаженство, на днешната дата точно преди 10 години бе извършено Вашето тържествено въдворяване за..

публикувано на 20.08.24 в 09:47

SOS за Боянското блато - ще оцелее ли уникалната екосистема край София от набезите на бизнеса?

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на София, която е все още дом на редица защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. Природното явление е разположено на 670 м надморска височина в местността..

публикувано на 20.08.24 в 08:03

Жълт код за опасни валежи е подаден в 13 области на страната

Във вторник  още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще има валежи и гръмотеници. Има вероятност за градушки и силен вятър. На изток ще е слънчево. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в..

публикувано на 19.08.24 в 19:05