Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

4
Снимка: Столична библиотека

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички любители на планинските походи – да дойдат в неделя, 25 август, на поляната пред хижа "Алеко". Там е подредена изложба с архиви на Столичната библиотека, като всеки може да разгледа фото-документалната планинска експозиция под заглавие "Съзерцанието на Щастливеца".

Инициативата на Столичната библиотека цели да запознае посетителите със стари фотоси от началото на XX век. Те представят красотата на родната ни природа и най-вече на Витоша такава, каквато Алеко Константинов е видял и описал в творбите си. Част от планинската изложба са издания от ценните колекции на Столичната библиотека, отново с поглед към Витоша. Любопитно е как тя е била описвана през погледа на чуждестранни пътешественици и български изследователи. Някои от архивните издания са "Географическо речниче" (1897) от Иван Друмев, "Географски речник на България, Македония, Добруджа и Поморавия" (1918) от Жечо Чанков, "Витоша" (1929) в спомените на Павел Делирадев. Той пък създава един от първите географски атласи с цветни илюстрации, предназначен за ученици от 1906 г.

Неделното изкачване до хижа "Алеко" е повод Столичната библиотека да презареди намиращата се там къщичка за книги, които летовниците могат да четат в усамотение сред природата.

Снимки: Facebook /Столична библиотека (2023)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30