Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Снимка: Община Тополовград

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска служба - висш войн. За това говорят намерените артефакти - златна огърлица, златна диадема, златен пръстен и нож със златна инкрустация и полускъпоценни камъни. Други открития са множество оръжия - меч, ножница, копия, ризница. До войнът е бил погребан кон, чиято сбруя е украсена със златна апликация. 

"Находките са ценни не само за България, но и за Европа", коментира Агре. Според сайта на Община Тополовград на територията на общината досега са регистрирани 96 паметници на културата, в това число 16 с национално значение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 август 2024 г.

„Остаряваме бавно, неусетно почти“ пее в една от емблематичните си песни Богдана Карадочева. В „България днес“ на 22 август ще говорим за живота на възрастните хора у нас и в Европа и как можем да направим този етап от естественото ни съществуване..

публикувано на 22.08.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00
Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43