Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институцията на омбудсмана се обяви срещу стигматизирането в обществото

Снимка: lgbtdeystvie

"Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава." Това е записано в позиция на институцията на омбудсмана по повод получените жалби от граждани и професионални организации, споделящи тревога от публикувания в социалните мрежи списък на учители и отправените заплахи за тормоз.

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

Повод за напрежението стана поправката в Закона за предучилищното и училищното образование, която забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

В позицията се подчертава, че официалните институции и организации трябва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение особено по отношение на обществено значими въпроси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията..

публикувано на 22.08.24 в 09:25
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Искат Епископската базилика на Филипопол да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика на Филипопол е ярък пример как се подпомага развитието на българския културен туризъм, заяви служебният министърът на туризма Евтим Милошев на среща с Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".  "Включването на..

публикувано на 22.08.24 в 09:19