Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Снимка: БТА

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си задачи, сред които организирането на честни избори, информира БТА. "Както казах и миналия път, винаги може и по-добре – изтъкна Димитър Главчев. - Към това ще се стремим. В тази посока са и предложените от мен промени, предложени в комуникация с вас, това е ясно".

За поста на вътрешен министър е предложен Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция", който ще наследи досегашния служебен министър Калин Стоянов.
Припомняме, че преди близо седмица, на 20 август, именно предложението за ръководител на вътрешното ведомство стана причина президентът Румен Радев да не приеме предложения от номинираната за служебен премиер Горица Кожарева състав на Министерския съвет. Това наложи удължаване на процедурата по формиране на служебно правителство и обявяване датата на поредните предсрочни парламентарни избори в България.

Кои са новите министри в служебния кабинет


Димитър Главчев уточни, че след разговори с президента Румен Радев се е стигнало до решението за поста на министър на вътрешните работи да бъде избран професионалист от системата, за да няма политизиране, поради тази причина в избора си се е спрял на Атанас Илков, който е далеч от политиката.

Атанас Илков

Илков е в системата на МВР от 1987 г. и е магистър по право. Завършва висшето си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. Кариерата му преминава през Регионалната дирекция на вътрешните работи (РДВР) Пазарджик - "Криминална полиция", началник сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода", началник на сектор в Дирекция на Национална служба "Полиция" (ДНСП), началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Криминална полиция" (ГДКП). През юли 2016 г. е назначен като началник на отдел "Криминална полиция" при Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - Пловдив, година по-късно оглавява МВР - Пловдив. От юли 2019 г. оглавява МВР - Кърджали, а от 2020 г. Център за специализация и професионална подготовка - Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 август 2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От октомври 2022 г. е директор на Главна дирекция "Национална полиция".

В предложения състав на служебен кабинет прави впечатление предложението за служебен външен министър – настоящият зам.-министър на външните работи Иван Кондов ( в досегашния служебен министерски съвет Димитър Главчев съвместяваше постовете на служeбeн премиер и министър на външните работи). Преди година, от 3 май 2023 г. до 6 юни 2023 г. Кондов беше служебен министър на външните работи, назначен с указ на президента Румен Радев. В сайта на Министерството на външните работи се посочва, че Кондов заема поста на постоянен секретар във ведомството. Премиерът Димитър Главчев уточни, че Кондов е спечелил неговото доверие, докато го е замествал като външен министър, това е причината да бъде предложен.

Иван Кондов
Иван Кондов завършва "Международни отношения" в Университет за национално и световно стопанство в София през 1994 г., а през 1995 г. постъпва на работа в МВнР и до 1998 г. е експерт в дирекция "Европейски страни". От 1998 до 2001 г. е аташе по политически въпроси и пресата в посолството на Република България в Лондон, Обединеното кралство, след което от 2001 до 2003 г. е главен експерт в дирекция "НАТО". До 2007 г. Кондов е първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел, Белгия, а от 2007 - 2009 г. е директор на дирекция "Държавен протокол" в МВнР. От 2009 до 2012 г. е постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим, Италия, след което от 2012 - 2016 г. е директор на дирекция "Протокол" в Администрацията на президента на Република България. От 2017 до 2021 г. Кондов е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания.
Иван Кондов владее испански, английски, френски и италиански, ползва също руски и португалски.

На мястото на досегашния министър на транспорта Георги Гвоздейков е номинирана Красимира Стоянова. Като единствен аргумент за персоналната смяна Главчев посочи, че има доста сериозни проблеми в БДЖ, а по социалните мрежи са излезли кадри как пътници бутат влак.

Красимира Стоянова

Номинираната за транспортен министър Красимира Стоянова е дългогодишен служител на министерството на транспорта като директор на дирекция "Правна", както и главен секретар на ведомството по времето на Николина Ангелкова. Стоянова е дългогодишен член на Управителния съвет на Параходство Български морски флот (БМФ) преди неговата приватизация. Тя е сред експертите, които представят стратегията за приватизация на параходството, по времето на правителството на Сергей Станишев с транспортен министър е Петър Мутафчиев. Като служител на Министерството на транспорта Стоянова е била и в Надзорния съвет на "Булярд Корабостроителна индустрия", "Виваком България" и "Информационно обслужване".



Президентът Румен Радев, от своя страна, прие предложения състав и заяви, че още утре, 27 август, ще подпише указ за назначаването на правителство и очаква министрите да положат клетва пред Народното събрание още в същия ден.

Главчев добави, че във вторник ще разговаря с народните представители за номинацията на български еврокомисар.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09