Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва

Новият вътрешен министър обеща провеждането на честни избори

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание на Народното събрание, членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред народните представители. 
В присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, служебните министри се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. На церемонията прозвучаха химните на България и Европейския съюз, след което заседанието на Народното събрание беше закрито от председателя на парламента Рая Назарян.

Преди това, на влизане в Народното събрание, президентът Румен Радев предупреди, че политическата криза не е отминала. По думите на държавния глава, тази криза ще намери решение, когато Народното събрание успее да формира трайно мнозинство и то да излъчи ефективно редовно правителство. Според президента тази устойчивост е функция от легитимността на това мнозинство, а когато избирателната активност е ниска, тогава честността на вота придобива огромна тежест. "Затова бях категоричен и продължавам да настоявам борбата с купения вот да бъде издигната в приоритет", изтъкна Радев.

Новият служебен вътрешен министър Атанас Илков обеща, че сътресения в МВР няма да има.
Ако има промени, те ще бъдат само козметични. Той обяви това, поемайки поста от досегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

Калин Стоянов предава поста на новия служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков

Илков беше категоричен, че в никакъв случай няма да се поддаде на влияние на определени политически партии и да провежда смени на областни директори на Министерството на вътрешните работи. По думите му, двете основни задачи на ведомството под негово ръководство ще бъдат гарантиране на добър обществен ред преди, по време и след изборите, както и ефективно противодействие срещу престъпления спрямо изборното законодателство.
Напомняме, че номинацията на досегашния вътрешен министър Калин Стоянов от предишния кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева доведе до отказ на президента Румен Радев да подпише указ за нейния кабинет поради съмнения във възможността за провеждането на честни избори. Единствен защитник на Стоянов се оказа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31