Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим оглави празничната литургия в гр. Делчево, РС Македония

В България също се отбелязва Успение Богородично и по стар стил

Снимка: БТА

Тази сутрин, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в град Делчево, в РС Македония, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим води светата литургия, в съслужение с предстоятеля на Делчевско - Каменичката епархия епископ Марко и свещеници от България и Северна Македония, съобщи БТА. Още от ранна утрин стотици миряни изпълниха храма и двора около църквата.

Негово Високопреосвещенство се отзова на поканата на епископ Марко и отслужи и утринната молитва в храма, посветен на Успението на Света Богородица, което се празнува днес по стар стил. Припомняме, че на 6 август, когато БПЦ отбеляза Илинден по нов стил, в службата в храма „Свети пророк Илия“ в с. Рилци, оглавявана от Неврокопския митрополит Серафим, се включиха и архиерейският наместник на Делчевско – Каменичката епархия протойерей Александър Васев и йеромонах Висарион Данчев.



Успение Богородично по стар стил се чества и в много краища на България, заедно с почти целия православен свят. Празникът у нас е на особена почит, за което свидетелстват множество събори, където родовете се събират да почетат Голяма Богородица, както я наричат, да раздадат милостиня за здраве и берекет, чрез осветени за празника курбани. За Православието Божията майка е Царицата Небесна, застъпница за човешкия род, която простира Своя небесен Покров. Тя помага на вярващите да се съпротивляват на злото, да различават истината, да съхраняват нравствените ценности, а също и надеждата в най-големите трудности и изпитания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35

Археолози проучват производствения комплекс на "Солницата" край Провадия, работил преди хилядолетия

Производственият комплекс в праисторическото селище "Солницата" край Провадия ще бъде обект на проучвателна работа по време на настоящия, 20-и поред, археологически сезон на обекта. Той се намира на около 100 метра от древното селище и е на..

публикувано на 10.08.24 в 11:15

Хермес от Хераклея Синтика вече може да бъде видян в музея на град Петрич

Статуята, намерена при разкопки в античния град Хераклея Синтика при Кожух планина, вече може да се види от посетителите на Историческия музей в Петрич. Това съобщи специализирания сайт "Археология Булгарика". Откритата статуя в Хераклея..

публикувано на 07.08.24 в 19:35