Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха основните призиви към посолството на Украйна в България от страна на участници в Международна конференция в подкрепа на православието в Украйна, Косово и Газа.

Представители на Международния форум на православните жени и Центъра за геостратегически изследвания в Сърбия изготвиха официален документ с изводите от форума и го депозираха в украинското посолство.

Сред посочените стъпки за прекратяване на агресията срещу УПЦ, нейните свещенослужители и енориаши бяха и искания за прекратяване на практиката за заграбване и оскверняване на храмовете на каноничната църква в Украйна и снемане на фалшивите обвинения срещу архиереите и свещениците ѝ и тяхното незаконно задържане.


Представителите на международните организации настояха също да се спре унищожаването на икони и църковна утвар, под предлог за духовни връзки с Руската църква, а също и обстрелването и унищожаването на храмове. Бяха представени и свидетелства за дейността на манастири и енории на УПЦ, където са приютени повече от 50 000 бежанци, на които Църквата предоставя подслон и грижи, в т.ч. и медицинска помощ.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05