Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресрочни избори 2024

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

| обновено на 02.09.24 в 13:15
Снимка: Ани Петрова

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са политическите формации, които ще участват в надпреварата за гласовете на избирателите. За да може да участва в изборите, всяка партия трябва да има подкрепата на не по-малко от 2500 избиратели.

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред пред ЦИК за подаване на документи за регистрация. Не е ясно, коя от двете части на движението ще може да направи регистрацията. По този въпрос заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси. Входът на Централната избирателна комисия се пази от жандармерия. Пресцентърът на Пеевски информира, че минути след полунощ, че тяхното крило е подало електронно заявление.

Представители на младежкото движение и поддръжници на Ахмет Доган изтъкнаха, че са дошли първи пред ЦИК и са упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров да регистрират движението.
Създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври провокира провеждането на извънредно закрито заседание на Централната избирателна комисия, информира репортерът на програма "Хоризонт" Мария Филева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ искат оставка на вътрешния министър и бързо отиване на избори

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов категорично трябва да бъде освободен. Призовавам президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев да намерят формула, за да изберат някой приемлив и по най-бързия начин да отиваме на избори. За това..

публикувано на 20.08.24 в 11:16

Изборите се отлагат, президентът не прие проектокабинета “Кожарева”

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова - Кожарева. Държавният глава поиска от номинираната за..

обновено на 19.08.24 в 16:24

Дезинформация е, че Горица Кожарева няма да успее да състави кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че номинираната за служебен министър-председател Горица Кожарева ще успее да представи състав на правителство. По думите й, друго твърдение, писание и внушение е дезинформация . Попитана какво ще се..

публикувано на 18.08.24 в 09:07