Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече имаме достъп до електронното си здравно досие

Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета с мобилните си телефони чрез приложението чрез еЗдраве, съобщи Министерството на здравеопазването. В рамките на първия ден, 2-ри септември, достъпът беше възможен и без личен електронен подпис.

За да достигне до възможно най-много хора, Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на електронното управление, организира от днес 3-ти септември изнесени пунктове, които да оказват съдействие на гражданите, които искат да ползват услугата. Помощ за достъпа оказват и служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси и офисите на "Информационно обслужване".



Здравното министерство припомня, че всеки български гражданин разполага с електронно здравно досие. То дава достъп до лабораторни резултати, рецепти, болничен предстой, информация за кръводарявания, медицински бележки. Освен това всеки родител има достъп и до данните на своите деца. Приложението изпраща и информация за предстоящи прегледи, имунизации, активни направления.

Всеки, който желае да се възползва от функционалностите на еЗдраве, може да получи съдействие за това в РЗИ, РЗОК и ИО. За целта е необходимо да носи със себе си документ за самоличност, както и мобилен телефон, по възможност с предварително инсталираното приложение еЗраве. То може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play или App Store.
Лекарите обаче все още нямат достъп до централизирана система, чрез която да видят досието на пациентите си, съобщи за БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Има политическо обещание личните лекари да получат достъп, за да проследяват състоянието на пациентите си, но решението се бави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите продължават и в събота, в планините – интензивни

През следващото денонощие над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. В събота , 31 август,..

публикувано на 30.08.24 в 19:45

Високо напрежение пред “Боянския сарай” на Ахмед Доган

Напрежение между полицаи и граждани възникна пред имот в столичния квартал “Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. До ситуацията се стигна след като Данаил Папазов – бивш транспортен министър и доскорошен..

публикувано на 30.08.24 в 15:26

МВнР: Българите да не пътуват до Япония заради опасен тайфун

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Япония или планиращи да посетят страната, да се въздържат от пътувания там през следващите четири дни заради вилнеещата тропическата буря “Шаншан”. От ведомството..

публикувано на 30.08.24 в 14:33