Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни журналистът Иван Гарелов

Снимка: Здравко Петров

На 81-годишна възраст почина известният журналист и международник Иван Гарелов. Телевизионният водещ и автор на знакови обзорно-политически предавания е починал тази сутрин в неврореанимацията на болницата за спешно лечение "Пирогов ". Той беше транспортиран там по спешност след черепно-мозъчна травма в средата на юли т.г.

Иван Гарелов започва журналистическия си път в Българската телевизия (днес БНТ) през 1972 година като репортер. По-късно, в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване "Панорама". В началото на прехода създава вечерното публицистично предаване "Екип 4" на националната обществена телевизия. След 2000г. работи за кратко в Нова телевизия като шеф на новините, а после води предавания в bTV и ТВ7.
През годините Гарелов е отразявал събитията в Кипър и Гърция, като е интервюирал редица държавници и знакови личности от южната ни съседка, съобщава БНТ. Автор е на множество книги, последната от които за конфликта в Близкия изток, който журналистът е отразявал от първо лице. Преди да претърпи инцидент Иван Гарелов е работил върху най-новата си книга в черноморския курорт "Свети Влас".

В съболезнователния си адрес държавният глава посочва: "Професионализмът на Иван Гарелов се градеше не само на стабилни морални устои, богата ерудиция и журналистически стандарти, а и на гражданска съвест, които той опази от нечисти намеси, за да се превърне в пример за смела публицистика." По думите на Радев, Иван Гарелов "осъзнаваше отговорността си като общественик и не отстъпи пред ангажимента си към истината, за да изпълни най-важната си мисия – да служи на обществото с критичността си и безпристрастните си позиции". „Неговият обективен прочит на събитията бе надежден ориентир за публиката и съществена част от усилията за отстояване на плурализма на мненията в медийната среда у нас", подчерта президентът.
Поклон пред паметта му!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Гурково препускат с магарешки каручки и играят магарофутбол

Гурково за трийсет и пети път ще бъде домакин на единственото по рода си у нас био рали с магарешки каручки, съобщиха от местната администрация. Стартът ще бъде даден днес на градския стадион под звуците на магарешкия химн от президента на ралито,..

публикувано на 01.09.24 в 06:00

Отдъхваме си след летните жеги

В неделя над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в югоизточните райони до обед все още ще вали дъжд. Над Западна България облачността ще се разкъса и намалее до незначителна. Ще продължи да духа..

публикувано на 31.08.24 в 18:30
Ед Шийрън

66 хил. души очакват тази вечер Ед Шийрън на столичния национален стадион

Британската звезда Ед Шийрън излиза тази вечер на специално подготвена 360 градусова сцена на Националния стадион “Васил Левски” в София, за да изпълни своите хитове пред 66 хил. свои почитатели. Шоуто на музикалния поп идол, който гостува у нас на..

публикувано на 31.08.24 в 16:52