Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

Снимка: БТА

Коалициите на двете крила на Движението за права и свободи трябва да докажат, че партия ДПС не е част от техния състав, за да могат да участват в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., реши Централната избирателна комисия.
ДПС на почетния председател Ахмед Доган подаде документи в ЦИК под името “ДПС – Демокрация, права и свободи” в обединение с още две партии, а ДПС на Делян Пеевски – отново в коалиция с две формации, се нарече “ДПС – Ново начало”.
Комисията даде срок на двете обединения да представят необходимите документи до 17,00 ч. на 7 септември. Освен това те трябва да декларират банкова сметка на партия, различна от ДПС.
Според Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция.
“Отказваме да приемем престъпното решение на Централната избирателна комисия”, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той уточни: “Ние спазваме закона, нека изчакаме решението, за мен ЦИК е опорочена”.
Политикът каза още, че комисията работи за дерибеите (така принадлежащите към крилото на Делян Пеевски наричат знакови лица от лагера на почетния председател Ахмед Доган) и за небългарски интереси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК реши да приеме документите за изборите и на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия реши на извънредно заседание да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски, като двете заявления ще бъдат записани в..

публикувано на 02.09.24 в 16:40
Иван Кондов

Традицията в българо-иранските отношения е предпоставка за градивно бъдещо взаимодействие

Служебният министър на външните работи Иван Кондов поздрави в телефонен разговор министъра на външните работи на Ислямска република Иран д-р Абас Арагчи за назначаването му на поста в края на миналия месец. В съобщение на МВнР се посочва, че..

публикувано на 02.09.24 в 13:15

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са..

обновено на 02.09.24 в 13:15