Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция иска да се присъедини към БРИКС

Турция е подала молба за пълноправно членство в БРИКС и присъединяването ѝ ще се обсъжда на срещата на върха на организацията в Русия през октомври, съобщават българските медии. Ако бъде приета, това ще е първата страна от НАТО и кандидат за член на ЕС, влязла в групата, в чийто състав към момента са 10 държави, сред тях Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР, ОАЕ, отбелязват изданията. Новината беше потвърдена и от Юрий Ушаков, помощник на руския президент Путин. "Турция се стреми да засили глобалното си влияние и да изгради нови връзки извън традиционните си западни съюзници. Дипломатическият завой на страната отразява нейните стремежи да развива връзки с всички държави в един многополюсен свят, като същевременно изпълнява задълженията си като ключов член на НАТО", отбелязва агенция "Блумбърг". Говорителят на ЕС Петер Стано коментира, че въпреки това, Анкара остава кандидат за пълноправно членство в Евросъюза и лоялен член на НАТО. "Свободна Европа" подчертава, че преговорите на съседката ни за членство в ЕС се точат вече близо 20 години.

Албания освободи от затвора гръцкия евродепутат Фреди Белери

Фреди Белери

Гръцкият евродепутат Фреди Белери е освободен от затвор в Албания, където излежаваше присъда за купуване на гласове, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. Белери е освободен условно, но не е оневинен, подчерта адвокатът му. При излизане от затвора евродепутатът заяви, че борбата му за справедливост едва сега започва. Той ще подаде иск към Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще бъде оневинен, тъй като преследването срещу него било политическо.

Етническият грък Фреди Белери беше арестуван през 2023 г. за купуване на гласове преди местните избори в град Химара, населен предимно от етнически гърци. Той успя да спечели изборите, въпреки че беше в затвора, но така и не успя да поеме поста. След като усилията на гръцката дипломация за освобождаването му се оказаха безуспешни, той беше включен в листата на управляващата партия на премиера Кириакос Мицотакис за евроизборите и беше избран за евродепутат, макар и в затвор. Случаят рязко обтегна отношенията между Атина и Тирана.

Мирча Джоана напуска поста зам.-шеф на НАТО, иска да е президент

Мирча Джоана

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана съобщи, че се оттегля от поста на 10 септември, съобщава "Аджерпрес". Очаква се след оставката си Джоана да обяви кандидатурата си за президент на Румъния. Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 ноември, реши румънското правителство. Очаква се да има и втори тур, който ще бъде две седмици по-късно - на 8  декември, като между двата тура, на 1 декември - националния празник на Румъния, ще се проведат парламентарни избори. Според Радио Румъния, битката на втория тур на президентските избори най-вероятно ще е между Мирча Джоана, който е бивш лидер на Социалдемократическата партия, и настоящия ѝ лидер и премиер Марчел Чолаку. На президентските избори през 2009 г. съперник на Мирча Джоана за поста беше Траян Бъсеску, който го изпревари с по-малко от един процент, което предизвика съмнения в честността на вота.

Транспортни фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България

Заради задръствания по граничните пунктове има риск транспортните фирми от Гърция, Румъния и Турция да започнат да заобикалят България. Това е коментирано на среща в Ташкент на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион и е обсъждан алтернативен транспортен коридор извън страната ни. България е критикувана за хаос на граничните ни пунктове и дълги опашки от тирове. Това бе повод и за среща на 4 септември на български превозвачи на товари с екипа на транспортното министерство, но разговорите са били без резултат, предаде БНТ.

Според властите, около 3500 тежкотоварни автомобила преминават през пункта "Кулата-Промахон" за денонощие и в пиковите часове пресичането на границата отнема средно около час. Шофьорите на тирове обаче са на друго мнение. Пред БНР Йоана Лалова, заместник-председател на Европейския транспортен клъстър, заяви, че шофьори чакат по 30-40 часа на Видин, за да минат границата ни с Румъния, а от Турция за България чакат по 4 денонощия. Лалова също посочи и скандален пример от ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция, където за дезинфекция на българите взимат по 20 лв., а на чуждите камиони по 20 евро. Засега на границата с Гърция дезинфекцията е безплатна, уточни тя.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: commonwealthunion.com, Protothema, БГНЕС, БТА

Още от категорията

България днес - 5 септември 2024 г.

На 5 септември започваме „България днес“ с обзора на случилото се през седмицата на Балканите. После се връщаме в България и се отправяме към Елхово, за да поговорим за предстоящото изложение "ЕКО кошница, моля!" – среща на малки местни..

публикувано на 05.09.24 в 19:00

Депутатите забраниха продажбата на бездимни цигари на непълнолетни

Народното събрание забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия на деца и младежи под 18 години. “Следващата битка, която трябва заедно да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред..

публикувано на 05.09.24 в 13:22

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 16

В брой 16 на предаването слушайте: Момичето с красивите големи очи от „Дом за нашите деца“ – преди и след установяването си в Италия – интервю с актрисата Елжана Попова; България – прародина и земя мечта – разговор с Таня Танасова от..

публикувано на 05.09.24 в 12:00