Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал в Париж представя младото българско кино

Поканата е и към публиката в България, казва Румена Иванова – съорганизатор на събитието

4
Снимка: bgfilmfest.eu

Предстоят 4 вълнуващи прожекции на българско кино в Париж. От 10 до 13 септември във френската столица ще се проведе Фестивал на българското кино, а шестото му издание е под мото "По-силни заедно".

ие желаем тази година да покажем международни копродукции с България и трите пълнометражни филма в програмата са такива – пояснява Румена Иванова, част от доброволния екип, който стои зад първия и единствен независим форум за българско кино във Франция. – Другата причина да изберем темата о-силни заедно" е, че искаме да дадем фокус на младото българско кино и на факта, че то има подкрепа от нас. Затова и един от дните е посветен на косметръжното българско кино. Имаме 6 селектирани филма, които ще се борят за награда на публиката и награда на журито."

И точно тук ще е голямата роля на публиката – в любимия на французите киносалон "Grand Action", но и на зрителите в България:

"Благодарение на един от нашите партньори, платформата за българско кино gledam.bg, до 12 септември всички хора на територията на България могат да гледат нашите 6 късометражни филма, както и да гласуват за своя любим. На 12 септември ние ще съберем гласовете на публиката в кино залата в Париж и тези от българска страна през платформата, и така ще определим фаворита на публиката. Не мисля, че има критерии, от които зрителите да се водят. Филмът трябва да е диалог. Той трябва да бъде усетен. Бих казала, че и шестте филма са много различни, така че с нетърпение очакваме да видим кой ще бъде любимецът на публиката и на журито."


Гледайки филмите от селектираната програма ние ще подкрепим екипа на фестивала, който от 2017 година насам работи за представянето на българското кино в Париж. 
"Иключително много хора са вложили доброволчески труд в тази инициатива от самото създаване и е много трудно такъв тип събития да се случват поради липсата на финанси. Средствата отиват директно за нуждите на фестивала, така че гледайки късометражните филми в България, вие по този начин подкрепяте инициативата ни да разпространим българското кино в Париж" – пояснява Румена Иванова.

Румена Иванова

Самата тя е родом от Варна, но вече 12 години си пробива път в света на Седмото изкуство, учейки и работейки в Европа – Германия, Чехия, Франция. Редовно участва в доброволчески проекти, като последният от тях е Фестивалът на българското кино в Париж. Не скрива, че финансовите трудности, съпътстващи едно подобно начинание са обезкуражаващи: "Ние правим много неща и с лични средства, макар да не бива да е така, защото сме доброволци и защото тази кауза е много важна".

Важно е младото българско кино да има досег с киноиндустрията в Европа и по света, затова съществена част от Фестивала в Париж са срещите и дискусиите след прожекциите, но и между професионалистите.

Форумът ще бъде открит с прожекция на филма "Безсрамните" на Константин Божанов – успешна копродукция на България и още няколко държави, една от които е Франция, с награда за женска роля от фестивала в Кан. Специален гост на откриването ще бъде френският продуцент на лентата.


Като възпитаник на филмовата академия La Fémis, успешният български режисьор Камен Калев приема каузата на форума и ще оглави журито.

"Друг член на журито е Лео Ортуно, който е и селектор на късометражната програма на фестивала в Кан,френски журналист и критик. Елизабет Корманова е друг член на журито – българка, възпитаник на Сорбоната, която работи във Великобритания в много голяма компания за разпространение на кино. Четвъртият член на журито е Мадалена Валенсия – режисьор, завършила тази година френската академия "Фемис" – представя ги Румена, която е един от селекторите на програмата, заедно с експерта по кино разпространение Розали Глейз и Джошуа Жади - германо-унгарски режисьор и програматор на кино фестивали.

Сред основните партньори на събитието са Българският културен институт и посолството ни в Париж, НАТФИЗ "Кр.Сарафов", а също и Френският културен институт в София, който ще поеме щафетата и ще излъчи част от фестивалните български филми със субтитри на френски език между 13 и 28 септември.


"Чисто финансово бих казала, че е много трудно, особено в последните две години с всичко, което се случва в държавата – не скрива Румена Иванова. – Има изключително големи закъснения на фондовете поради смяна на управителни съвети. Ние сме направили няколко различни опита за финансиране от държавата и до момента не сме успели да усвоим нищо поради вътрешни проблеми на фондовете. Важно за нас е да срещаме на живо българските автори и продуценти с тяхната френска публика. Разбира се, това е много трудно понякога по финансови причини – в днешен ден е много скъпо да отседнеш в Париж. Ние много разчитахме на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" точно заради това, че имаме немалко гости, които следваше да си представят сами филмите, но това няма да се случи.Проект в партньорство с българското посолство във Франция трябваше буквално дни преди изданието да бъде променен. Става дума за представяне на проекти в развитие от български продуценти и режисьори пред френска индустрия. Това есреща, по която с екипа работим от месеци, но при положение, че няма финансова подкрепа, няма как тези български гости да дойдат във Франция, затова се наложи тази част от програмата да отпадне."

Как се прави независим фестивал от българи – доброволци,  доколко е позната България във Франция и как политическото безвремие у нас рефлектира върху сънародниците, които се занимават с култура по света  – чуйте в разговора с Румена Иванова:



Снимки: bgfilmfest.eu, institutfrancais.bg, Е. Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното..

публикувано на 06.09.24 в 15:55
Кадър от филма „Триумф“

Филмът "Триумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в програмата на фестивал в Торонто

Днес се открива официално Международният филмов фестивал в Торонто, Канада. Филмът на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф" е селектиран в състезателна програма на фестивала.  "Триумф" - копродукция между България и..

публикувано на 05.09.24 в 09:50

Лилия Захаринова разказва приказни истории в градската среда

Когато човек се разхожда из Монтана и Белоградчик, той рано или късно ще се натъкне на електрически табла, изрисувани с усещането за жизнерадост и чистота, сякаш бликащи от детството. И макар само в един-единствен миг ще се озове в мъничък оазис..

публикувано на 04.09.24 в 10:15