Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Снимка: БТА

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека "Петко Р. Славейков". Тя е посветена на 139-ата годишнина от издаването на Манифеста за Съединението на България.
"Показваме личности, взели дейно участие в подготовката и реализирането на този акт и някои документи, които го отразяват и финализират", казва д-р Руслан Иванов от Националната библиотека. Някои от архивните документи и снимки са изложени за първи път.
Посетителите могат да видят телеграмата на княз Александър I Батенберг до д-р Георги Странски за изпращане на депутация в Търново, която да връчи акта на провъзгласяване на Съединението. Тук е също Указ №1 на княза за поемане на управлението на Източна Румелия, както и княжеският Манифест за провъзгласяване на Съединението.
Във витрините са подредени фотографии на Захари Стоянов, Александър Богориди, Гаврил Кръстевич, Продан Тишков – Чардафон, Сава Муткуров, Райчо Николов, членовете на Българския таен централен революционен комитет и на комитет "Единство".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45

България днес - 5 септември 2024 г.

На 5 септември започваме „България днес“ с обзора на случилото се през седмицата на Балканите. После се връщаме в България и се отправяме към Елхово, за да поговорим за предстоящото изложение "ЕКО кошница, моля!" – среща на малки местни..

публикувано на 05.09.24 в 19:00