Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От пловдивския площад “Съединение” Румен Радев призова да се разделим с беззаконието и страха

Рая Назарян, Румен Радев и Димитър Главчев
Снимка: БТА

С тържествена заря-проверка в Пловдив завърши честването на 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост”, заяви в словото си президентът Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че нихилизмът не е изход и трябва да търсим изхода в преоткриването на стария урок от 1885 г.: “В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас. В способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията и с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред, за да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело – Съединението.”

Пловдив чества Съединението и празника на града

Величието на Съединението и последиците от съединисткия синдром

На церемонията на площад “Съединение” присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Атанас Илков, кметът на Пловдив Костадин Димитров, митрополит Николай, политици и граждани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европейски конгрес по горска педагогика се провежда на Юндола

От днес страната ни е домакин на XVIII-тия Европейски конгрес по горска педагогика. Четиридневният форум ще се проведе в базата на Учебно-опитното горско стопанство “Георги Ст. Аврамов” – Юндола, под мотото: “Европейските гори, засегнати от пожари,..

публикувано на 02.09.24 в 07:00

Изпращат българския контингент в Косово с тържествен ритуал

Българският военен контингент ще бъде изпратен днес с тържествен ритуал за участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионалното командване “Запад”. Ритуалът ще се състои в Асеновград с участието на..

публикувано на 02.09.24 в 06:00

Новата седмица започва без горещини

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има отново над източната половина от страната и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Североизточна..

публикувано на 01.09.24 в 18:00