Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”
Снимка: БТА

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве.

След като пред 1761 г. манастирът губи своята самостоятелност и става подчинен на Атонския манастир Ивирон, той получава копие на чудотворната икона “Света Богородица – Вратарница”.

Според преданието оригиналът е една от иконите, рисувани от Свети евангелист Лука. Нейното копие е създадено през 1790 г. от монаха зограф Яков Иверски по поръчка на кожарския еснаф в Мелник. За разлика от останалите копия на иконата, дарената на Роженския манастир е направена от светено желязо и е обкръжена от десет малки композиции, изобразяващи лековитите й чудеса.

Всяка година в навечерието на празника много богомолци от цялата страна и чужбина принасят дарове пред иконата на Света Богородица и пренощуват за здраве в храма.

“Свето Рождество Богородично” е най-големият манастир в пиринския край. Предполага се, че Светата обител е създадена през XIII век, за което свидетелстват преписки на гръцки ръкопис.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38