Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалициите на Пеевски и на Доган не представиха исканите от ЦИК документи

Комисията решава в понеделник дали да ги допусне до изборите

Снимка: БТА

Двете крила на ДПС, които възнамеряват да участват на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври в коалиции, не са спазили указанията на Централната избирателна комисия да представят документи, доказващи, че партията не е част от техния състав, научи БНР. Те имаха срок до вчера в 17,00 ч. да изпълнят изискването на ЦИК.

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

От “Демокрация, права и свободи – ДПС”, зад която стоят привържениците на почетния председател Ахмед Доган, са уведомили ЦИК, че възразяват срещу указанията и днес ще подадат жалба във Върховния административен съд. По-късно обаче стана ясно, че коалицията е оттеглила жалбата си.

От коалицията около председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски “Движение за права и свободи – Ново начало” също са отказали да се съобразят с препоръката на комисията.

ЦИК трябва да реши дали да регистрира двете обединения на редовното си заседание в понеделник. Според Изборния кодекс една партия може да участва на избори само в една коалиция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са..

обновено на 02.09.24 в 13:15
Корнелия Нинова

БСП изключи лидера си в оставка Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП изключи лидера в оставка Корнелия Нинова заедно с още трима досегашни членове на партията - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Решението е взето със 105 гласа “за”, 16 “против” и 4 “въздържали се”...

публикувано на 01.09.24 в 16:27
Кирил Петков

Кирил Петков отрече евентуално разцепление в коалицията ПП-ДБ

“ Мили мои медийни бухалки, платени анализатори, корумпирани души, умрели от страх, няма как да ви се сбъдне тази мечта за разделение в нашите редици .” С това обръщение във фейсбук страницата си съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил..

публикувано на 01.09.24 в 14:07