Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

Снимка: Ани Петрова

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно богата история и културно наследство с модерен начин на живот и динамична икономика, се твърди в материала, илюстриран с красиви снимки от София.

Столицата на България, със сигурност е преминала през много промени през 7000-годишната си история. Просто се разходете в центъра, застлан с жълти павета, осеян със стари римски руини и впечатляващи примери на османска, византийска и европейска архитектура от 20-ти век, за да разберете, че корените й са дълбоки. Въпреки това, нейната модерна душа наднича зад всеки ъгъл, твърдят авторите на статията.

Киностудиа „Ню Бояна“

София се наложи като водещ технологичен и стартъп хъб в Югоизточна Европа. Градът фокусира вниманието на световната филмова индустрия и таланти от чужбина. Тук се намира Nu Boyana- едно от най-известните филмови студия в Европа, където много от последните холивудски хитове са частично продуцирани, се казва в статията.

София се гордее с десетките си галерии и музеи, в т.ч. и с Националната художествена галерия, където това лято двукратната носителка на "Оскар" актрисата и фотограф Джесика Ланг, откри своя изложба. Също така, тук се провеждат редица кулинарни, музикални, литературни и арт фестивали. Сред тях се открояват Софийския международен филмов фестивал , който тази година представи 170 филма от над 50 държави, както и Международният A to Jazz фестивал, посещаван от над 50 000 любители на джаза годишно.

Мария Бакалова

Vogue ни среща с номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова , според която София хармонично съчетава история и модерност. "Това е една от най-старите столици в Европа, но продължава да се развива по толкова динамични и модерни начини. Всеки път, когато се връщам, се учудвам колко оживен и космополитен е станал градът, като същевременно запазва уникалния си чар с уютни улички и аристократични стари сгради. София е много еклектична и красива!"- заявява пред изданието известната българска актриса.

Именно тази двойственост, която Бакалова споменава, прави града, разположен на културен кръстопът, толкова уникален. Усеща се една суровост и непретенциозност, които са рядкост в свят, където много градове се превръщат в перфектните си версии за TikTok и Instagram.


На този фон, София е все още необработен диамант, град със стара душа в процес на изграждане на своята модерна идентичност. Град, който смесва западните ценности и естетика с балканските си традиции, от които не иска да се откаже, твърди Vogue.

От изданието препоръчват на туристите да се разходят из Женския пазар, създаден през 1878 г. и да си накупят "от пресни продукти и домашно приготвени конфитюри до фалшиви чанти и тениски", а после да отскочат до улица "Съборна", за да си напазаруват вълнено палто или кашмирени пуловери от световно известни фирми.


"А ако искате да си отдъхнете от градския шум, отидете в Борисова градина- просторен парк с алеи, заобиколен от дървета в центъра на София" се казва в статията, която предоставя и подробна информация къде туристите да отседнат, кои заведения и ресторанти да посетят и къде да пазаруват в столицата.

Вижте още :

Съставил: Венета Николова

Снимки: БНР- Ани Петрова, БГНЕС, БТА, архив, nuboyana.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38