Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

Снимка: Ани Петрова

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно богата история и културно наследство с модерен начин на живот и динамична икономика, се твърди в материала, илюстриран с красиви снимки от София.

Столицата на България, със сигурност е преминала през много промени през 7000-годишната си история. Просто се разходете в центъра, застлан с жълти павета, осеян със стари римски руини и впечатляващи примери на османска, византийска и европейска архитектура от 20-ти век, за да разберете, че корените й са дълбоки. Въпреки това, нейната модерна душа наднича зад всеки ъгъл, твърдят авторите на статията.

Киностудиа „Ню Бояна“

София се наложи като водещ технологичен и стартъп хъб в Югоизточна Европа. Градът фокусира вниманието на световната филмова индустрия и таланти от чужбина. Тук се намира Nu Boyana- едно от най-известните филмови студия в Европа, където много от последните холивудски хитове са частично продуцирани, се казва в статията.

София се гордее с десетките си галерии и музеи, в т.ч. и с Националната художествена галерия, където това лято двукратната носителка на "Оскар" актрисата и фотограф Джесика Ланг, откри своя изложба. Също така, тук се провеждат редица кулинарни, музикални, литературни и арт фестивали. Сред тях се открояват Софийския международен филмов фестивал , който тази година представи 170 филма от над 50 държави, както и Международният A to Jazz фестивал, посещаван от над 50 000 любители на джаза годишно.

Мария Бакалова

Vogue ни среща с номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова , според която София хармонично съчетава история и модерност. "Това е една от най-старите столици в Европа, но продължава да се развива по толкова динамични и модерни начини. Всеки път, когато се връщам, се учудвам колко оживен и космополитен е станал градът, като същевременно запазва уникалния си чар с уютни улички и аристократични стари сгради. София е много еклектична и красива!"- заявява пред изданието известната българска актриса.

Именно тази двойственост, която Бакалова споменава, прави града, разположен на културен кръстопът, толкова уникален. Усеща се една суровост и непретенциозност, които са рядкост в свят, където много градове се превръщат в перфектните си версии за TikTok и Instagram.


На този фон, София е все още необработен диамант, град със стара душа в процес на изграждане на своята модерна идентичност. Град, който смесва западните ценности и естетика с балканските си традиции, от които не иска да се откаже, твърди Vogue.

От изданието препоръчват на туристите да се разходят из Женския пазар, създаден през 1878 г. и да си накупят "от пресни продукти и домашно приготвени конфитюри до фалшиви чанти и тениски", а после да отскочат до улица "Съборна", за да си напазаруват вълнено палто или кашмирени пуловери от световно известни фирми.


"А ако искате да си отдъхнете от градския шум, отидете в Борисова градина- просторен парк с алеи, заобиколен от дървета в центъра на София" се казва в статията, която предоставя и подробна информация къде туристите да отседнат, кои заведения и ресторанти да посетят и къде да пазаруват в столицата.

Вижте още :

Съставил: Венета Николова

Снимки: БНР- Ани Петрова, БГНЕС, БТА, архив, nuboyana.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33

Пловдив чества Съединението и празника на града

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.  Бяха..

публикувано на 06.09.24 в 12:50