Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

Снимка: БТА - архив

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за подаването на писмени заявления по образец е също до 1 октомври.

Освен по електронен път през интернет страницата на ЦИК, заявлението може да бъде подадено и лично
до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Също така може да бъде изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическата ни служба в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице и следва да бъде подписано саморъчно. 

Съгласно Изборния кодекс, избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските ни представителства, при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница. Въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, по преценка на ръководителите на дипломатическите ни служби, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до ЦИК не по-късно от 22 дни преди изборния ден. Законът предвижда също организациите на българските граждани да могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите ни служби, не по-късно от 1 октомври тази година.

ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната до 5 октомври 2024г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45

България днес - 10 септември 2024 г.

Как Агенцията за българите в чужбина стига до сърцето на организациите на сънародници зад граница – акцент в "България днес" е интервю с ръководителя на изпълнителната агенция Райна Манджукова, а повод ни дава предстоящата премиера на..

публикувано на 10.09.24 в 19:00