Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По консумация на хляб България е втора в света

Снимка: БГНЕС

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200 кг хляб годишно, а у нас 131,1 кг.

Украйна  се нарежда на трето място с 88 кг, следвана от Гърция със 70 кг,  Германия с 57 кг и Русия с 54 кг хляб годишно на глава от населението. В класацията следва Швейцария с 48 кг хляб, Саудитска Арабия с 39 кг, Япония - 28,3 кг и Южна Африка с 25,8 кг.

“За българите хлябът е неизменна част от трапезата, а обредните хлябове и погачи присъстват неотменно от раждането до кончината ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45

България днес - 10 септември 2024 г.

Как Агенцията за българите в чужбина стига до сърцето на организациите на сънародници зад граница – акцент в "България днес" е интервю с ръководителя на изпълнителната агенция Райна Манджукова, а повод ни дава предстоящата премиера на..

публикувано на 10.09.24 в 19:00