Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По консумация на хляб България е втора в света

Снимка: БГНЕС

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200 кг хляб годишно, а у нас 131,1 кг.

Украйна  се нарежда на трето място с 88 кг, следвана от Гърция със 70 кг,  Германия с 57 кг и Русия с 54 кг хляб годишно на глава от населението. В класацията следва Швейцария с 48 кг хляб, Саудитска Арабия с 39 кг, Япония - 28,3 кг и Южна Африка с 25,8 кг.

“За българите хлябът е неизменна част от трапезата, а обредните хлябове и погачи присъстват неотменно от раждането до кончината ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45