Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

| обновено на 11.09.24 в 17:22
Снимка: БТА

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Така съдът допуска до участие "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски. Отбелязва се, че е установено по безспорен начин, че от "ДПС - Ново начало" са подали електронно заявление на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път, подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Така според съда от "ДПС - Ново начало" са подали документи преди ДПС около почетния лидер Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", тъй като документи, подадени преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок. Уточняваме, че документите на ДПС около Ахмед Доган бяха подадени също на 2 септември, но в рамките на работното време на ЦИК.
На 9 септември ЦИК отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври с аргумента, че според Изборния кодекс не може да бъде допусната до участие в изборите една и съща партия в повече от една коалиция.
Утре се очаква решението на ВАС по сходна жалба на ДПС около Ахмед Доган.
След като стана ясно, че ЦИК трябва да регистрира ДПС на Пеевски, в комисията постъпи заявление за участие в изборите на формация под името "Алианс за права и свободи". То беше внесено от Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз, и от представителя на СБОР ("Справедлива България обединени родолюбци") Веселин Пенев, близки до почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
"Името „Алианс за права и свободи“ не е избрано случайно, с думата "алианс" заявяваме по-широко отваряне към всички български граждани, така че да търсим подкрепа за радикалната промяна в България", каза Румен Йончев, цитиран от БТА.  На въпрос, дали хора от ДПС са част от този алианс, Йончев отговори: "Ще видите, кампанията предстои, предстои регистрацията на листите, обявяването на водачите, много ясно ще дадем знак".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двете крила на ДПС в съревнование пред ЦИК кой да регистрира листите на партията

Привърженици на ДПС на Делян Пеевски и на ДПС на почетния председател Ахмед Доган чакат ред пред Централната избирателна комисия, за да регистрират партийните листи за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., информира БГНЕС. “..

публикувано на 01.09.24 в 13:18

Симпатизанти на лидера в оставка Корнелия Нинова протестират пред централата на БСП

Около 50 привърженици на Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП след лошото представяне на партията на последните парламентарни избори, се събраха пред партийната централа преди началото на днешния Национален съвет. Протестиращите..

публикувано на 01.09.24 в 11:44

Само България е предложила за еврокомисар един мъж и една жена

България е единствената страна, вслушала се в призива на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен страните членки да номинират по един мъж и една жена за новия състав на Еврокомисията, съобщава ДПА. След преизбирането си през юни Урсула фон ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:01