Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско кино за франкофони в София

Кадър от филма „С лице надолу“
Снимка: institutfrancais.bg

Фестивалът на българското кино, който се провежда от 10 до 13 септември в Париж ще има своето продължение в София. Френският културен институт в българската столица ще представи на франкофонската аудитория у нас филми от фестивалната селекция през годините. Прожекциите ще са със субтитри на френски език, а на 13 септември двете събития ще направят мост между Париж и София, припокривайки своите програми.

"На нашето закриване на 13 септември ние ще покажем филма юбен", а  преди това и филма, който спечели латната палма" тази година в Кан за най-добър късометражен филм (The man who could not remain silent), който е също една копродукция с България. Във Френския институт в София на същата дата започват 6 прожекции на наши стари и настоящи филми, като те също ще покажат филма юбенна 13 септември"– разказа ни Румена Иванова, част от екипа, който с доброволни усилия организира първия и единствен независим фестивал във Франция, посветен на българското кино.Кадър от филма „Любен“

ази инициатива ни помогна изключително много да разпространим фестивала в България. Аз съм много благодарна на Френския институт в София, специални поздрави на Блага Делчева, която вложи също много труд да ни помогне. Те ни съдействаха и със субтитрирането на филмите на френски език и ще представят тези 6 прожекции между 13 и 28 септември може да видите повече информация на техния сайт" – напомня ни Румена.

Кадър от филма „Януари“

"По-силни заедно" е мотото, което обединява прожекциите на български филми в двете европейски столици. Поемайки щафетата, Френският културен институт в София открива поредицата на 13 септември с първия пълнометражен български ЛГБТ филм на режисьора Венци Д. Костов. "Продължаваме на 14-ти септември от 19:00 ч. с друг филм от тазгодишната програма – "Януари" на Андрей Паунов – копродукция между България, Португалия и Люксембург, вдъхновена от пиесата на големия български писател и драматург Йордан Радичков" – казват от Института и уточняват, че всички филми са в оригинална версия и субтитри на френски език.

Прожекциите продължават на 20, 21, 27 и 28 септември, като сред заглавията виждаме също криминалния "С лице надолу" на известния във Франция български режисьор Камен Калев, както и филма "Безкрайната градина" на театралния режисьор Галин Стоев, който в момента е артистичен директор на Théâtre de la Cité в Тулуза.

Кадър от  филма „Безкрайната градина“

Преди всяка прожекция зрителите ще открият и по един късометражен български филм от конкурсната селекция на тазгодишното издание на Фестивала на българското кино в Париж.

"Заповядайте в зала „Славейков“, да се запознаете с тази своеобразна селекция, в която сме опитали да вплетем цялото многообразие на българското кино творчество" – гласи поканата от Френския културен институт в София, които ще отворят вратите си, за да приемат киноманите в едно уникално културно пространство в сърцето на столичния град.

Зала "Славейков" е обявена за паметник на културата, реновирана през 2021 година, тя е съхранила своята автентичност и славата си на една от най-добрите зали за камерна музика в столицата ни.

Автор: Елена Каркаланова

Снимки: Френския културен институт в София



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00