Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железопътната гара в Пловдив се превръща в сцена за любопитен концерт

Снимка: Facebook / Група X-ray

Централната жп гара в Пловдив посреща популярните групи X-R@Y и Уикеда за безплатен концерт на 14 септември. Освен тях публиката ще има възможност да види и два фолклорни състава – „Равнец“ и „Климентина“. Това е трето събитие по проекта „Концерти на гарата“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“, а преди време в предаването „Трезор“ по Програма „Христо Ботев“, вокалистът на X-R@Y Веселин Кирев сподели:

"Идеята се роди спонтанно, макар че ние имахме един подобен импровизиран опит преди 11 години, когато се навършиха 125 години от създаването на БДЖ. Тогава в импровизирана сцена се превърна Централната жп гара в София. Аз самият обичам да пътувам с влак, освен това и двамата ми дядовци бяха железничари."

Като едно от откритията на индустриалната ера, променило из основи нашия свят през последните близо 200 години, железницата неизменно провокира творците. Според много изследователи именно тя е основното вдъхновение на цялата модерна световна музика от 20-те години на ХХ в. и до наши дни. Инспирирани влаковете и гарите са музиканти като Beatles, RollingStones, Queen, DavidGilmore и много други, но разбира се, ще добавим и българския принос с песни на Лили Иванова, Васил Найденов, ФСБ, Фактор, БТР, Стефан Вълдобрев, Камен Донев и Мая Бежанска, Стенли и самите Уикеда, които ще гостуват в Пловдив на 14 септември.


Редактор: Йоан Колев

Интервю и музика: Д.Трачева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ехо"

Ангел Проданов - Ачо е почти 30-годишен, и макар че от малък свири на пиано и учи солфеж, професионално се занимава с музика от около седем години. Следват участия в няколко телевизионни предавания, като през 2020 г. в "Гласът на България" има..

публикувано на 26.08.24 в 10:15

"Като птиците"

Лятото е сезонът, в който се провеждат най-много и разнообразни фестивали. Един от тях започва днес, 23 август, в Севлиево. Там от 2017 г. крепостта "Хоталич" се превръща в сцена, на която се изявяват родни рок групи. Тази година откриването ще бъде..

публикувано на 23.08.24 в 10:15

"Моменти"

С песента "Моменти" се пренасяме на морския бряг с Никола и Линда, които пеят за своите истински моменти. Никола Димитров е автор на текста и речитатива, базирани на атмосферата през летните месеци на българското черноморско крайбрежие...

публикувано на 22.08.24 в 10:15