Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптерът Ми-2 е главен "герой" на Авиомузея в Бургас през септември

Снимка: Авиомузей Бургас

Авиомузеят в Бургас посвещава месец септември на един от специалните си експонати – хеликоптера Ми-2, чиито първи полет е бил на 22 септември 1961 г.  Любителите на авиацията, жителите и туристите на крайморския ни град имат възможността да се запознаят с функциите и историята на летателната машина. Ми-2 е с дължина 11, 40 м и височина 3,75 м, като диаметърът на ветлото е малко над 14 м. Теглото на излитане е около 3700 кг ( с 1150 кг по-товароподемен в сравнение с Ми-1 – 2550 кг).  Пътническата кабина побира до осем пътници, като мястото за управляващия е едно.

"Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя, произвеждан е в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време са произведени над 5250 машини. Явявайки се заместник на Ми-1, новият хеликоптер съществено го превъзхожда по скорост и товароподемност" – разказват  на официалната си фейсбук страница от музея.


Този модел хеликоптери е един от първите регистрирани в страната вертолети, като Ми-2 е доставен още с първата доставка на летателни машини за България през 60-те години на миналия век, пояснява БТА. Първата регистрация на Ми-2 с бордови номер 202 (по-късно сменен на 01) в Регистъра на военновъздушните сили на България е на 30 юни 1973 г. Хеликоптерът е служил над 25 години на българската авиация, като прави последния си полет през септември 1998 г. от Авиобаза Крумово.

Музеят на авиацията в Бургас разполага с десет летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Снимки: Авиомузей Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45