Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО


Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната организация, предава румънската агенция Agerpres. Генералният секретар на Националната комисия на Румъния за ЮНЕСКО Мадлен Шербан заяви, че основание за получаване на статут на глобален геопарк на ЮНЕСКО е уникалността на района като геоложка ценност. "Тези планини са по-стари от Карпатите, те са уникални геоложки останки на тази планета", казва Шербан. Тя подчерта, че статутът на глобален геопарк няма да наложи никакви ограничения за живеещите в района. В Румъния има два геопарка на ЮНЕСКО - "Цара Хацеглуй" ("Страната на Хацег") и "Цинутул Бузъулуй" ("Земята на Бузъу"), като вторият е в процес на препотвърждаване.

Обвиниха лидера на албанската опозиция в пасивна корупция

Сали Бериша

Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Албания (SPAK) обвини бившия президент и премиер Сали Бериша за пасивна корупция при приватизацията на спортен комплекс "Партизани", съобщи shqiptarja.com. Лидерът на опозиционната Демократическа партия е обвинен, че като премиер е облагодетелствал своя зет Яма̀рбър Малтѐзи, един от бившите собственици на земята, върху която по-късно са издигнати 19 високи сгради в Тирана. "Това е продължение на едно политическо отмъщение", заяви Бериша пред свои привърженици, събрани около сградата на SPAK, и на свой ред обвини магистратите, че са "наемници" на настоящия премиер социалиста Еди Рама. САЩ и Великобритания вече забраниха на Бериша и близки членове на семейството му да влизат в страните им поради предполагаемо участие в корупция.

В края на ноември тръгва първото метро в Солун

Няма да преувелича, като кажа, че метрото в Солун ще е притегателна точка за туристите, заяви ръководителят на гръцко-кипърския отдел за регионална и градска политика на Еврокомисията Карстен Расмусен след обиколка по новите метростанции. Специално за станция "Венизелу", където се извършват последните работи по ситуиране на антики, Расмусен каза, че "това е уникално и фантастично за света" и изрази задоволство от напредъка, предава агенция АНА-МПА. "Мога да потвърдя, че проектът за метрото в Солун наистина е близо до завършване", отбеляза той и поясни, че са останали малко неща, по които се работи интензивно, за да са завършени преди 30 ноември. Meтpoтo в Coлyн тpъгвa c 18 влaĸa пo трасе с дължина 9,6 ĸм. Шест мeceцa cлeд cтapтa ще отвори и пpoдължeниe до Kaлaмapия от 4,78 ĸм. с още 5 cтaнции. Дневно метрото ще вози 315 000 пасажери.

Общата азбука на тюркските народи ще има 34 букви на латиница

Тюркската академия обяви, че Комисията за обща азбука на тюркския свят, създадена от Организацията на тюркските държави (ОТР) е постигнала съгласие по предложението за приемане на обща тюркска азбука, състояща се от 34 букви, предаде телевизия CNN TURK Haber. Третото заседание на Комисията за обща азбука на тюркския свят се е провело в Баку от 9 до 11 септември в сътрудничество с академията. Въз основа на проекта за обща азбука на тюркските езици на латиница, предложен от учени още през 1991 г., е постигнат консенсус всяка от буквите да представлява различни фонеми, срещани в тюркските езици, посочват още от академията. Членки на ОТР са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан. Туркменистан, Унгария и Северен Кипър имат статут на наблюдатели. 

Руската общност в Сърбия е голяма и самодостатъчна


От началото на войната в Украйна през 2022 г. руснаците, бягащи от конфликта, са създали жизнена общност в Сърбия, предава БТА. Въпреки че броят им е по-малък от тези, които са избягали в страни като Германия, тяхното присъствие в Белград е осезаемо. В сръбската столица се появиха руски клубове, детски градини и медицински кабинети. Руснаците купуват храна от руски магазини. Руски групи, певци и комедианти се изявяват в руски клубове, а руски художници показват работите си в свои галерии. Между февруари 2022 г. и средата на 2023 г. над 30 000 руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в Сърбия, показват последните данни на вътрешното министерство. По време на този наплив руснаците са създали 11 081 бизнеса в различни сектори – от интернет услуги до хотелиерство и спортни училища, според бизнес регистъра на Сърбия.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/ БГНЕС, romania-insider.com, АНА-МПА, aa.com.tr


Още от категорията

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09

Президентът: Нашето общество очаква отстояването на националните интереси

Преодоляването на политическата криза изисква връщането на принципите в политиката и партиите да осъзнаят много ясно, че доверието е залогът за техния успех, изтъкна пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящите избори. По думите..

публикувано на 12.09.24 в 13:16