Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

Снимка: Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон

Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не само за четмо и писмо, но ще ги възпитат в традициите и културата на тяхната родова принадлежност. Близо три милиона са българите, които живеят извън пределите на страната ни. Благодарение на тяхната непрекъсната връзка с мястото, от което са тръгнали, и организациите, които те сформират в странство са създадени и работят 374 български образователни средища.


По данни на Министерство на образованието и науката 268 от тези школа (с шест повече от учебната 2023-2024 г.) ще бъдат финансирани и през настоящата учебна година с близо 16 милиона лева, предназначени за обучението по български език и литература, история и география на България, както и за допълнителни училищни дейности, свързани с опознаването и съхраняване на българските традиции и родинознанието. Средствата ще бъдат отпуснати по трите действащи и в предходната година програми – "Роден език и култура зад граница”, "Неразказаните истории на българите” и "България – образователни маршрути”. 


След дългогодишни преговори от страна на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и МОН редица промени и допълнения бяха одобрени в образователните програми за българчетата в чужбина. На последната годишна конференция на Асоциацията в края на месец юли в София беше отбелязано, че образователните средища зад граница имат необходимост да бъдат подпомогнати в намирането на помещения. И нещо още по-важно – във финансирането за тези помещения, каза пред Радио България говорителят на АБУЧ Евелина Аврамова.

Най-много български неделни училища има на Стария континент – цели 331. 52 от тях са в Испания, с едно по-малко са те в Молдова и 50 в Украйна, следвана от Великобритания и Северна Ирландия с общо 44 училища. 52 са местата в Северна Америка, където българчетата гордо ще изучават кирилицата и учат стиховете на Иван Вазов:

"Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам –
първа радост е за мене."


На най-големия и населен континент на света – Азия – българските неделни училища са седем. Сред тях е и единственото такова в Кувейт, което функционира към Посолството на България в арабската държава.

Откриване на учебната година в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към посолството на Република България в Държавата Кувейт
БНУ "Св. Св. Кирил и Методий" е създадено от Таня Малешкова по инициатива на българската общност там през 2007 г. и от тогава до днес функционира без прекъсване с подкрепата на българската държава. Всяка година в него се обучават около тридесет деца на възраст от 4 до 18 години, разпределени в няколко паралелки и една подготвителна група. Учебният процес протича в петъчните, почивни за Кувейт дни, в сградата на посолството.


За преподавателя по математика в Университета на Кувейт Милена Баева настоящата учебна година ще бъде осма като директор и на БНУ "Св. Св. Кирил и Методий". "Първата ми образователна специалност е "Начална педагогика" от СУ "Св. Климент Охридски" и винаги съм знаела, че тя ще намери място в живота ми" – казва в интервю за Радио България Милена. Признава, че училището е голямата й страст и затова безрезервно се отказва от почивните си дни, въпреки напрегната работа в университета, семейните ангажименти и двете й малки деца вкъщи.  



Милена Баева
"Имаме малка, но много сплотена общност в Кувейт и тук са децата на моите приятели и на моите близки. Моите деца бяха още малки, когато аз станах част от българското училище, но в момента и те са в това училище. За мен е много важно децата да продължат да растат в подобна среда и да намират своята идентичност като българи. Нашето училище е много малко, като по време на пандемията загубихме голяма част от учениците си. Преди Ковид броят им беше достигнал до 45 и си мислехме, че може би дори 50 ще станат, но сега бройката отново намаля. Но това няма чак такова значение, защото дори и да са двайсет деца за тях е много важно да имат този мост към България." 

Новите българчета, които идват в училището, са повече граждани на света, но в никакъв случай не са по-малко българи, категорична е Баева. Дори родените й в чужбина деца днес определят себе си като българи. "С голяма гордост дъщеря ми, която е на 7 години, се разхожда вкъщи и си пее националния химн", казва тя.  


По неофициални данни българската общност в Държавата Кувейт е около 300-350 човека, обяснява Милена Баева. Тя е благодарна на помощта, която школото получава от българското посолство там и от посланика ни Н. Пр. Димитър Димитров, но предизвикателствата не липсват. За да работиш в Кувейт, се изисква работна виза, която се издава само на висококвалифицирани специалисти. Затова и българската общност в страната се състои предимно от университетски преподаватели, учители, лекари, медицински сестри и инженери, пояснява Баева. "Това доста ни затруднява с осигуряването на квалифицирани учители за българското училище", казва тя и продължава:

"За щастие има начин часовете по история и география да са онлайн, с преподаватели от България, и това дава шанс на училището да продължи да съществува като физическо такова за останалите часове. Имаме часове по народни танци и така школото е едно средище за цялата българска общност."


Въпреки малобройната си численост, българската общност в Кувейт не спира да се вълнува от случващото се в родината. През последните години Милена Баева е и председател на изборната комисия в секцията за избори към посолството ни там.

"На моменти имам чувството, че ние сме даже по активни в чужбина, когато става въпрос за избори, за следене на политика, за следене на послания, отколкото някои мои познати, които са в България. Човек винаги има надежда, че ситуацията ще оправи. Искрено се надявам хората да разберат, че с тази аполитичност и отчаяние няма как да се измъкнем, че трябва да се направи нещо, че трябва да се гласува, че трябва хората да мислят, когато отиват да пуснат своя вот. Много искам българите да спрат да вярват на популизма, на евтините обещания и всеки да си даде сметка, сам за себе си, какво всъщност иска да се случи в тази страна."


А Милена иска България да бъде една демократична държава в Европа, която да продължи да бъде зачитана на световната политическа сцена.

"Искам държава, в която моите деца да се връщат и да бъдат част от нея. Тя да ги кара да се гордеят, че са граждани на света."

И каквото зависи от нея, го прави. Подобно на всички над 2000 български учители в чужбина. Така щафетата е предадена на българска земя с гръмкото "На добър час!"

Снимки: БТА, Посолство на Република България в Кувейт, Българско училище "Азбука" Дъблин, Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Аржентина представят културата ни на панаир в Комодоро Ривадавия

37-ият Панаир на чуждестранните дружества започва днес в Комодоро Ривадавия, Аржентина. На форума, който ще продължи до 15 септември, различни сдружения и организации ще демонстрират културата и традициите на своите страни. България ще..

публикувано на 13.09.24 в 07:05
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30
Лисабонски университет

Курсове по български език предлага Лисабонският университет

Лисабонският университет предлага курсове по български език, отворени и за външни желаещи да изучават езика. Това съобщи Посолството на България в Португалия. Занятията започват на 19 септември 2024 година и продължават до май 2025 година. Те са..

публикувано на 11.09.24 в 15:06