Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни учебници за всички български училища

Снимка: Министерство на образованието и науката

Учебната 2024/2025 година ще е първата от десетилетия насам с безплатни учебници за всички ученици. По информация на БТА са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекта по общообразователните предмети за учениците от 1 до 12 клас. Учебниците от втори до 12-и клас са със срок на ползване три години, след което се заявяват и купуват нови учебници. Допълнително за всяка учебна година се предоставят още средства за учебници и за електронно четимите учебници в случай на увеличаване на броя на учениците спрямо предходната учебна година. Осигуряват се за безвъзмездно ползване и учебници и учебни комплекти по религия, майчин език и хореография.

По информация на МОН общо 2331 училища в страната днес отварят врати за над 58 000 първокласници. Децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас са над 720 000.

В детските градини и в училищата ще работят над 92 000 учители и специалисти. Зад граница български език и литература, история и география на България ще се изучават в 396 неделни училища в 43 държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20