Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Снимка: nmd.bg

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за пропаганда в училищата на нетрадиционна сексуална ориентация, които бяха инициирани от партия "Възраждане". 
В писмото се посочва, че законовите изменения заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права. "Никога за 18 години история на организацията ни никой не ни е сигнализирал, че в българска класна стая или другаде пред деца се пропагандира смяна на пола или нещо подобно, за което се говори в тези законопроекти. Подобен проблем обективно няма. Матрицата е следната - създавате, фабрикувате един проблем, подклаждате паника, страх, разделение, антидемократични и антиевропейски настроения и накрая "загребвате с черпака и обирате политическия каймака"", коментира Георги Еленков, програмен директор на Национална мрежа за децата. 

В изложението е споменато и публичното оповестяване от "Възраждане" на имената на български учители, изразили гражданската си позиция против промените, с призоваване на репресии срещу тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47