Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба в Букурещ ще отбележат два века от издаването там на Рибния буквар

Снимка: www.sbj-bg.eu

Изложба "Петър Берон. 200 години от първото издание на "Рибния буквар"", първия модерен български буквар, отпечатан в Брашов през 1824 г., ще бъде открита на 17 септември от 18:00 ч. в Стъкления купол на библиотеката на Румънската академия, предаде за БТА агенция Agerpres. В събитието ще участва председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, придружен от делегация от над 20 академици, дейци на науката и културата от България, която е на официално посещение в Румънската академия.  
От страна на Румънската академия ще присъства вицепрезидентът на Академията Мирча Думитру. Откриването на изложбата ще бъде предшествано от подписване на споразумение за подновяване на партньорството за научно сътрудничество между Румънската академия и Българската академия на науките. Документът ще бъде подписан от президентите на двете академии Йоан-Аурел Поп и Юлиан Ревалски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кенийски атлети най-бързи на “Маратон София 2024”

Шедрак Кимайо и Хариет Чеборе от Кения триумфираха на “Маратон София 2024” в класическата дистанция от 42,195 км. Кимайо успя да я преодолее за 2 часа, 15 минути и 4 стотни от секундата, а Чеборе – за 2 часа, 38 минути и 25 секунди. Хиляда бегачи..

публикувано на 13.10.24 в 16:05

Броят на инцидентите с тротинетки нараства близо три пъти

Само от юли до септември са възникнали 277 произшествия с участието на тротинетки и седем души са загинали – тази статистика представи пред Нова тв главен инспектор Лъчезар Близнаков от “Пътна полиция”. Броят на инцидентите се е увеличил близо три..

публикувано на 13.10.24 в 15:25
Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48