Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Снимка: Министерство на туризма

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически форум под наслов "България – Открий и сподели“. По думите на Милошев все повече българи избират Турция за туризъм, почивка и лечение, а същевременно Турция е сред първите 3 държави по брой туристи, посетили България, затова София вече е изпратила в Анкара и свое аташе по туризма. 

“53 000 турски туристи са посетили България от 1 декември 2023 – 25 март 2024 г., а през идващия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече“, каза министърът. Според турските представители българските визи за турските граждани все още са проблем за увеличаване на туристите към България.

Министърът Евтим Милошев е поел ангажимент за организиране на 4-дневен тур за посещение в България на деца и младежи на възраст 15-25 години от общността на българите в  Истанбул, съобщи за БТА председателят на Фондацията на българските православни църкви към българската Екзархия Димитри Йотеф. По думите му голяма част от младежите никога не са посещавали България. Така те ще получат възможност да се запознаят в България със знакови места за общността, която пази и съхранява от 19-ти век българските светини и традиции на турска земя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оценките за българския ресор в ЕК - от удовлетворение до разочарование

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации" в следващата Европейска комисия. Това обяви днес председателката на комисията Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. По-късно в кратко..

публикувано на 17.09.24 в 16:57

Екатерина Захариева ще е еврокомисар за стартъпи, научни изследвания и иновации

Издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева получава ресор стартъпи, научни изследвания и иновации. Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи ресорите на новите комисари. "Науката и технологиите трябва..

публикувано на 17.09.24 в 13:28

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42