Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценките за българския ресор в ЕК - от удовлетворение до разочарование

Снимка: АП/БТА

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации" в следващата Европейска комисия. Това обяви днес председателката на комисията Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. По-късно в кратко изявление пред медиите Екатерина Захариева определи ресора си като "ресор на бъдещето", а след това отказа да отговаря на въпроси на журналисти, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 
Според евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев ресорът, който е получила страната ни, е изключително добър и важен за съревнованието на европейската икономика с другите части на света.

"Ние се забавихме много с процеса и е нормално да получим такъв ресор. Ние консумираме европейска политика, ние я създаваме от много време и получаваме в случая това, което е останало накрая", коментира пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк.  

Също така разнопосочни са коментарите и в България. 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (Захариева е номинация на ГЕРБ) в този ресор са едни от най-мощните и ресурсни програми. Той напомни, че в предизборната кампания се е говорило много за "конкурентоспособността на Европа спрямо Америка, Китай". "Именно на нашия комисар се дава този ресор. Голяма, голяма благодарност", заяви Борисов.

Полученият ресор отразява отношението към България в ЕС, смята заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев.

"Според БСП България не е получила силен ресор в новата Европейска комисия", каза председателят на парламентарната група на социалистите Борислав Гуцанов. "Виждаме, че Урсула фон дер Лайeн е дала доста добри възможности за Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент", отбеляза той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екатерина Захариева ще е еврокомисар за стартъпи, научни изследвания и иновации

Издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева получава ресор стартъпи, научни изследвания и иновации. Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи ресорите на новите комисари. "Науката и технологиите трябва..

публикувано на 17.09.24 в 13:28

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически..

публикувано на 17.09.24 в 11:16