Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценките за българския ресор в ЕК - от удовлетворение до разочарование

Снимка: АП/БТА

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации" в следващата Европейска комисия. Това обяви днес председателката на комисията Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. По-късно в кратко изявление пред медиите Екатерина Захариева определи ресора си като "ресор на бъдещето", а след това отказа да отговаря на въпроси на журналисти, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 
Според евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев ресорът, който е получила страната ни, е изключително добър и важен за съревнованието на европейската икономика с другите части на света.

"Ние се забавихме много с процеса и е нормално да получим такъв ресор. Ние консумираме европейска политика, ние я създаваме от много време и получаваме в случая това, което е останало накрая", коментира пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк.  

Също така разнопосочни са коментарите и в България. 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (Захариева е номинация на ГЕРБ) в този ресор са едни от най-мощните и ресурсни програми. Той напомни, че в предизборната кампания се е говорило много за "конкурентоспособността на Европа спрямо Америка, Китай". "Именно на нашия комисар се дава този ресор. Голяма, голяма благодарност", заяви Борисов.

Полученият ресор отразява отношението към България в ЕС, смята заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев.

"Според БСП България не е получила силен ресор в новата Европейска комисия", каза председателят на парламентарната група на социалистите Борислав Гуцанов. "Виждаме, че Урсула фон дер Лайeн е дала доста добри възможности за Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент", отбеляза той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10