Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен
Снимка: Пресцентър МВнР

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни", подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще стартира информационна кампания за повишаване на обществената осведоменост за Програмата и разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта е понижаване на процента на отказите - необходим критерий за премахване на визите. Посланик Мертен потвърдена готовността на посолството в София да продължава да оказва съдействие в усилията на България за включване в Програмата.

В хода на разговора Кондов постави и въпроса за сключване на Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, която би била в интерес на българските граждани, работещи или живеещи в САЩ. Обсъдено е и сътрудничеството със САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49